Küszöbön állhat az iráni atomalku felélesztése

Közelebb van, mint valaha a megállapodás az iráni atomprogramról 2015-ben kötött többhatalmi atomalku felélesztéséről – örvendezett szerdán Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter.

„Ha az Egyesült Államok gyakorlatiasan jár el, akkor készen állunk az atomalku vegyes bizottságában részt vevő országok külügyminisztereinek találkozójára Bécsben a megállapodás véglegesítésére”

– mondta Amirabdollahián Damaszkuszban tartott sajtókonferenciáján, oldalán szíriai hivatali partnerével, Fejszál Mekdaddal.

„Úgy véljük, ma közelebb állunk a megállapodáshoz, mint valaha”

– fogalmazott az iráni diplomácia vezetője.

„Átadtuk az Egyesült Államoknak legfrissebb javaslatainkat az Európai Unió koordinátorán keresztül a megállapodás véglegesítéséhez”

– közölte Amirabdollahián. Hozzátette:

emlékeztették az amerikaiakat, hogy Teherán nem fog számára elfogadhatatlan engedményeket tenni.

Tizenegy hónapnyi közvetett tárgyalást követően Irán és az Egyesült Államok is azt állítja, hogy a labda a másik térfelén pattog ami az egyezmény felélesztését illeti.

Netanjahu: „Katasztrófa, ha megújul az iráni atomalku”

Küszöbön az iráni atomalku megújítása.

Irán 2015-ben egyezett meg – uniós közvetítéssel – az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserében az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt kívánta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon.

Donald Trump korábbi amerikai elnök többször is élesen tiltakozott a megállapodás ellen, és 2018 májusában egyoldalún kiléptette országát a többhatalmi atomalkuból, mondván, nem képes meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen ki. Egyúttal elrendelte az Irán elleni amerikai szankciók visszaállítását is.

Az amerikai külügyminisztérium kedden közölte, hogy egyáltalán nem biztos, hogy sikerül, és nem áll küszöbön az áttörés a megállapodásról.

Mindazonáltal megfigyelők szerint a felek közel kerültek az egyezséghez, legalább is ez volt a helyzet, mielőtt Oroszország garanciát követelt az Egyesült Államoktól, hogy az ukrajnai invázió miatt elrendelt nyugati szankciók nem fogják gátolni kereskedelmét Iránnal.

Amirabdollahián egyébként a teheráni vezetés nevében üdvözölte Szíria és egyes arab országok feléledő párbeszédét. Bassár el-Aszad szíriai elnök a múlt héten az Egyesült Arab Emírségekbe látogatott. Ez volt a szíriai államfő első látogatása a polgárháború 2011-es kitörése óta egy másik arab országban.

Az új iráni atomalku segítségével az oroszok kijátszhatják a szankciókat

A 2015-ös atomalku része, amelyre az új megállapodás épül, előírja az Oroszország és Irán közötti folyamatos polgári atomenergetikai együttműködést – írja a Jerusalem Post.