Szingapúr nagykövetséget nyit Izraelben

Izrael és Szingapúr egyetértési nyilatkozatot ír alá, és megállapodnak Szingapúr izraeli nagykövetségének megnyitásáról – írja az Arutz7.

Szingapúr nagykövetséget létesít Izraelben a két kormány között létrejött megállapodás-sorozat részeként – jelentette be hétfő délután a szingapúri külügyminisztérium.

Vivian Balakrishan szingapúri külügyminiszter Izraelbe utazott, és hétfőn találkozott izraeli kollégájával, Jair Lapiddal.

Balakrishan találkozott Orit Farkash-Hacohen izraeli innovációs, tudományos és technológiai miniszterrel is, és a két fél egyetértési nyilatkozatot írt alá a határokon átnyúló együttműködésről és a mesterséges intelligenciáról.

„A szándéknyilatkozat jelzi a két ország szándékát, hogy felgyorsítja a határokon átnyúló együttműködést a mesterséges intelligencia területén, és támogatja a mesterséges intelligencia fejlesztését és alkalmazását a közös előnyök érdekében”

– áll a külügyminisztérium közleményében.

Balakrishnan kiemelte, hogy Szingapúrnak és Izraelnek el kell mélyítenie az együttműködést az olyan feltörekvő területeken, mint az agrár-élelmiszeripari technológia, az egészségügyi technológia, az MI és a digitalizáció, ahogy a világ kilábal a világjárványból.

A mesterséges intelligencia „meg fogja változtatni a háború természetét”

Míg az Egyesült Államok régóta döntő technológiai előnyben van a hadviselésben, addig a mesterséges intelligencia terén sokkal kisebb az előnye.

Szingapúr emellett kinyilvánította, hogy nagykövetséget nyit Izraelben, és Balakrishan külügyminiszter hétfői találkozójuk során tájékoztatta Lapidot országa terveiről.

Szingapúrnak jelenleg tiszteletbeli főkonzulátusa van Tel-Avivban.

A nagykövetséget is Tel-Avivban kívánják létrehozni.

Annak ellenére, hogy Szingapúr 1965 óta tart fenn diplomáciai kapcsolatokat, eddig soha nem létesített nagykövetséget Izraelben, szemben Izraellel, amely nagykövetséget tart fenn Szingapúrban.

„Üdvözlöm a szingapúri kormány döntését, hogy diplomáciai kapcsolataink felvétele óta először nagykövetséget nyit Izraelben. Ez újabb bizonyítéka a két ország közötti jó és különleges kapcsolatoknak”

– mondta Lapid hétfő délután.

Izrael a harmadik legjelentősebb startup-nagyhatalom a világon

Egy rangos felmérés szerint az izraeli innováció központjaként ismert tel-avivi térség nemzetközi összehasonlításban a hetedik legideálisabb város a startupok számára.