Izrael a harmadik legjelentősebb startup-nagyhatalom a világon

Egy rangos felmérés szerint az izraeli innováció központjaként ismert tel-avivi térség nemzetközi összehasonlításban a hetedik legideálisabb város a startupok számára.

Az StartupBlink kutatási központ a befektetői környezetet világszerte vizsgáló éves jelentésének legújabb kiadásában a harmadik legjobb innovációs ökoszisztémaként hivatkozik Izraelre – írja a The Jerusalem Post.

Az innovációs ökoszisztémákat globális 100 országban és 1000 városban értékelő StartupBlink a startupok és az ezen vállalkozásokat támogató szervezetek mennyiségének és minőségének, valamint az üzleti környezettel kapcsolatos tényezőknek megfelelően rangsorolja a helyszíneket, ideértve a vállalkozások és a befektetések realizálásának bürokratikus és egyéb akadályait, illetve akadálymentességét is.

Izrael a 2020-as rangsorban a negyedikről a harmadik helyre lépett előre, maga mögé utasítva Kanadát, és csak az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság előzi meg a rangsor tetején.

Az izraeli innováció központjaként ismert tel-avivi térség nemzetközi összehasonlításban a hetedik legideálisabb város a startupok számára a rangos felmérés szerint, igaz, a 2019-es rangsor megjelenése óta egy helyet visszaesett, méghozzá Peking közelmúltban történt felemelkedésének eredményeként.

Jeruzsálem három helyet lépett előre, és így a világ 55. leginkább startup-barát városa lett. A világ legjobb 200 start-up ökoszisztémája között Haifa is helyet kapott, amely 35 helyezéssel előreugorva immár a 143. a rangsorban, Beerseva pedig 19 helyet visszacsúszva a 199. lett.

A világ három vezető startup városának sorrendje egyébként változatlan maradt a 2020-as felmérésben: ezek a San Francisco-öböl, New York és London. A dobogós helyezetteket Boston és Los Angeles követi a sorban.

„Izraelt startup nemzetként ismerik, nem véletlenül” – nyilatkozták a jelentés szerzői. „Ez egy viszonylag kis ország, amely jelentős hatással van a globális startup ökoszisztémára”.

Annak érdekében, hogy fenntartsa a kiemelkedő eredményeit, Izraelnek a szerzők szerint biztosítania kell, hogy Tel-Aviv az élesedő globális verseny mellett is globális innovációs központ maradhasson; továbbá a többi város helyzetének erősítésével párhuzamosan növelnie kell Jeruzsálem szerepét, valamint fejlesztenie szükséges az üzleti környezetet.

Új izraeli belépőként érdemes megemlíteni a körültekintően megállapított adókedvezményeivel ügyesen operáló Jokneámot, az agroturizmusra összpontosító Eilatot, illetve Asdódot, amely az alacsonyabb megélhetési költségeivel nyújt vonzó alternatívát az innováció számára.

„Számos olyan terület van, amelyben Izrael kiemelkedőt nyújt, az önvezető autók (Mobileye, Waze), a reklám (Taboola), a szolgáltatások (Fiverr) piacán, illetve számos egyéb szegmensben” – hangsúlyozták a felmérés szerzői.

„Az egyik növekvő és jelentős potenciált mutató terület a kiberbiztonság világa, ahol jól tudják használni az izraeli hadsereg egyedi kihívásaira adott válaszok során felhalmozott tudást is”.

Mindezeken túl, a szerzők szerint Izrael „ragyogó példája” az innovációnak más országok számára is, tekintettel arra, hogy az összetett geopolitikai környezete ellenére is képes volt globális csomóponttá válni, miközben jelentős adóbevételekre is szert tett a magas fizetéseknek köszönhetően.

Mindez ráadásul az állami szektor gyámkodása nélkül történt – tették hozzá a szerzők. Mindazonáltal a helyi ökoszisztémának közvetett módon rengeteg haszna származott a „az innováció legnagyobb ösztönzőjétől a világon”, jelesül az izraeli hadseregtől.

Izraeli high-tech szektor: amikor a siker generálja a válságot

Több ezer munkavállaló kerestetik az izraeli high-tech világ jól fizetett állásaiba. A hiány oka a dübörgő fejlődés, amelynek fenntartása nem könnyű feladat.