Izraeli high-tech szektor: amikor a siker generálja a válságot

Több ezer munkavállaló kerestetik az izraeli high-tech világ jól fizetett állásaiba. A hiány oka a dübörgő fejlődés, amelynek fenntartása nem könnyű feladat.

Ijesztően jó tényekkel szolgáltak az illetékes izraeli statisztikai szervek a napokban közzétett adataikkal: a zsidó állam gazdaságának fő húzóágazataként ismert high-tech szektorban dolgozik a munkavállalók 9,2 százaléka. Ez azonban kevés a szektor gazdasági sikerességének fenntartásához.

Egy aktuális kimutatás szerint mintegy 18 500 munkahelyre keresnek szakképzett és tapasztalt dolgozókat Izraelben.

Az Izraeli Innovációs Hatóság és az állam egyik szakmai háttérintézménye, a Start-Up Nation Central (SNC) több mint 300 cég 90 ezer munkavállalója körében végezte legfrissebb felmérését, amelynek eredményéről a NoCamels portál tudósít.

A 320 ezer főre becsült high-tech munkaerőpiacon dolgozók teljesítménye, a nyolc százalékos éves gazdasági növekedés megköveteli az utánpótlás szakszerű biztosítását. Szakértők kiemelik, hogy az országon belül ugyan tapasztalható némi elmozdulás az arab és a haredi ortodox zsidó közösségek munkaerőpiaci bevonásával, azonban ennél sokkal többre van szükség.

Eugene Kandel, egy elismert izraeli közgazdász azt is felvetette, hogy amennyiben nem sikerül megfelelő módon, kellően képzett szakemberekkel betölteni az elérhető állásokat, akkor az akár zsidó állam társadalmának összetételére is kihathat, hiszen elkerülhetetlenné válik külföldi tehetségek integrálása is a szektorba.

A professzor szerint a jelenlegi mutatók alapvetően örömteliek, hiszen azt jelzik, hogy van kereslet izraeli technikai tudásra, és ezzel növekedhet azok aránya is, akik jól fizető állásokra hajtanak. 

Statisztikák szerint a high-tech szektorban átlagosan havi 22 479 sékelt (több mint kétmillió forintot) keresnek a munkavállalók, ami több mint kétszerese az átlag izraeli fizetésnek.

Kétségtelen tény, hogy jelenleg nincs elég ember Izraelben, akik be tudnák tölteni azokat a helyeket, amelyek biztosítanák az iparág töretlen szárnyalását – mutatott rá Eugene Kandel.

A kutatás szerint a 18 500 betöltésre váró munkahely 40 százaléka a számítógépes rendszerek és infrastruktúra szolgáltatások területein nyíló pozíció, amelyek között a kiberbiztonsági és adatelemző feladatkörök dominálnak. Az iparág fejlettségéről árulkodik az is, hogy amíg 2012-ben minden második, addig ma már 10-ből hét ember tölt be informatikusi pozíciót.

A jelentés kitér arra is, hogy évek óta stagnál a női munkavállalók foglalkoztatottsága, továbbra is 30 százalék körüli arányban dolgoznak nők a szektorban. Hasonló aránya a cégeknek mutat hajlandóságot arra, hogy külföldre szervezze ki egyes munkakörök ellátását (27 százalék).

Ez a trend (a korábbi 22 százalékhoz képest) a szakértők szerint arról árulkodik, hogy  a mostani öt százalékos növekedés egyfajta természetes választ jelent a belső szakképzett munkaerőhiány pótlására. Tisztában vannak ezzel az izraeli oktatásért és szakmai továbbképzésért felelős döntéshozók is.

Nem véletlen, hogy a NoCamels írásában is hangsúlyozzák: szeretnék a hiánypótlást az országon belül megoldani. A Felsőoktatási Tanács terve szerint ezért

olyan ösztönző programot vezetnek be, amelynek hatására 2022-re már 11 ezer diák jelentkezhet különféle műszaki karokra. Mindez 2016-hoz képest 40 százalékkal több diákot jelenthet majd.

Csúcsokat dönt az izraeli export

Kiemelkedően teljesít a high-tech szektor, és a zsidó állam exportja 70 százalékkal nőtt 2009 és 2019 között.