Csúcsokat dönt az izraeli export

Kiemelkedően teljesít a high-tech szektor, és a zsidó állam exportja 70 százalékkal nőtt 2009 és 2019 között.

Bármennyire is turbulens Izrael politikai helyzete a világban, a külkereskedelmi mutatói a gazdaság nagy magabiztosságáról árulkodnak – írja a JewishPress hírportál.

70 százalékkal nőtt az izraeli termékek külkereskedelmi értékesítése, csak a Kínába exportált áruforgalom egymaga ötszörösére duzzadt az elmúlt 10 évben.

– olvasható az izraeli gazdasági minisztérium jelentésében, amely az idei évet – a maga 114 milliárd dolláros forgalmával, ami a tavalyinál csaknem 4,5 százalékkal magasabb mutatót eredményezett – különösen sikeresnek értékeli, .

„Az izraeli gazdaság remek helyzetéről tanúskodnak ezek a mutatók. Az exportunk eredményessége kiemelkedő jelentőséggel bír a gazdaság szempontjából, és a stabil munkaerőpiac, valamint a gazdasági és társadalmi jólét kulcsfontosságú forrása”

– mondta a jelentéssel kapcsolatban Eli Cohen a gazdasági és ipari miniszter.

A mostani eredményesség azért valósulhatott meg, mert az elmúlt 10 évben éves szinten 5,3 százalékos gazdasági növekedést tudott realizálni az izraeli gazdaság.

Kiemelkedően jól teljesített a high-tech szektor: 21 milliárd dollárról 56 milliárd dollárra emelkedett a teljesítménye. Mindez 160 százalékos gyarapodást jelent.

A jelentés kitér arra, hogy az ázsiai piacra továbbra is nagy arányban szállítják a zsidó állam termékeit – csak Kínába ötször annyit, mint 10 éve –, de a dél-amerikai országokban is jelentős sikereket könyvelhet el az izraeli gazdaság: 40 százalékkal több terméket juttatnak el a tengeren túlra, mint egy évtizeddel ezelőtt.

A minisztérium szerint a diplomáciai erőfeszítéseknek is köszöngetően az elmúlt 10 évben 1250 esetben és 4.3 milliárd dollár értékben köttetett üzlet  izraeli és más államok gazdasági szereplői között.