A mesterséges intelligencia „meg fogja változtatni a háború természetét”

Míg az Egyesült Államok régóta döntő technológiai előnyben van a hadviselésben, addig a mesterséges intelligencia terén sokkal kisebb az előnye.

Robert Work volt védelmi miniszterhelyettes, aki Obama elnök és rövid ideig Trump elnök alatt is szolgált, és aki most a SparkCognition Government Services nevű MI-vállalat tanácsadó testületének tagja, azt mondja, hogy a nagyszámú, a csatatéren hatalmas mennyiségű adatot feldolgozó intelligens rendszer hasznosításának képessége „megszünteti a háború körüli bizonytalanság egy részét”.

„A jövő harci hálózataiban az ember-gép együttműködésre lesz jellemző, és ezek a dolgok rendkívül nagy sebességgel fognak működni” – mondta az Axiosnak.

„Ezek elavulttá fogják tenni azokat a harci hálózatokat, amelyekben nincs mesterséges intelligencia”. A mesterséges intelligencia kevésbé tábornokként, mint inkább a végső segédtábornokként funkcionál, amely értelmezi az érzékelőhálózatokból származó adatokat, és ajánlásokat tesz a parancsnokoknak.

„Gépek közötti kommunikációra kerül sor, amint ezek a tervek elkészülnek, ez nagyon gyorsan fel fog népesülni az erőkön keresztül” – mondja Work.

A modern hadviselésben a sebesség gyilkol, és az a képesség, hogy az adatokat gyorsabban elemezze és parancsokat adjon ki, mint az ellenfél, határozhatja meg a harctéri dominanciát.

Work rámutat a Pentagon nemrégiben lezajlott háborús játékára, amelyben veterán tisztek egy csoportja egyedül dolgozott a kevésbé tapasztalt, mesterséges intelligencia által segített tisztekkel szemben.

A tapasztalati különbség ellenére a fiatalabb tisztek – a mesterséges intelligenciával – előrébb végeztek, ami annak a jele, hogy a gépekkel együtt dolgozó emberek hatékonyabbak lehetnek, mint bármelyikük egyedül.

Nem világos, hogy a hús-vér parancsnokok mennyire lesznek képesek elutasítani a mesterséges intelligencia ajánlásait, ha a háborút az emberi lények helyett a mesterséges intelligencia sebességével vívják.

A sebesség önmagában is veszélyes lehet, növelve annak kockázatát, hogy egy katonai konfliktus kicsúszik az irányítás alól.

Work úgy véli, hogy az egyik kulcs az, hogy a tiszteket kiképezzék arra, hogyan dolgozzanak együtt az AI-val, „hogy az ember és a gép legjobb tulajdonságai egyaránt érvényesüljenek”.

Az algoritmikus hadviselésben a növekvő verseny Kínával, amely Work szerint a mesterséges intelligencia számos területén, többek között az adatokhoz való hozzáférés terén megelőzi az Egyesült Államokat.

Fotó: Flickr/Crown Copyright 2014/Photographer: PO(Phot) Carl Osmond Image 45157760.jpg from www.defenceimages.mod.uk

Naftali Bennett és a közel-keleti kiberháború

A kiberhadviselés lehetővé teszi Izrael számára az iráni katonai létesítmények és ipari infrastruktúra olyan mértékű támadását, hogy azt már az irániak is megérezzék, de még a nyílt háborúskodás küszöbe alatt maradjon. Hende Olivér elemzése.