Terrortámadást tervezett a Hezbollah Izraelben

Két nyugat-galileai izraeli arab állampolgár ellen emeltek vádat, amiért a gyanú szerint a Hezbollah beszervezte őket, hogy terrortámadásokat hajtsanak végre az országban az Irán által támogatott terrorcsoport számára – írja a The Jerusalem Post.

A két férfit, az 55 éves Sultan Atallahot a drúz Yarka faluból és a 33 éves Rami Shami-t Jadida faluból a Sin Bét, az izraeli rendőrség és az IDF közös akciója során tartóztatták le februárban.

A két férfi november 20-23. között a dél-libanoni Kfar Kila faluból Törökországban találkozott két fegyver- és kábítószercsempészként ismert libanoni állampolgárral, Husszein és Akram Sheettel.

A Sin Bét szerint a találkozó során Husszein Sheet arra kérte őket, hogy csempésszenek fegyvereket Izraelbe, és ássák el azokat olyan területeken, ahová később más, a Hezbollah által beszervezett személyek használhatják őket.

Emellett arra is megkérték őket, hogy tervezzenek meg az Izraelben terrortámadásokat, köztük emberrablásokat.

Állítólag nagy összegű pénzt ígértek nekik, ha izraeli állampolgárokat rabolnak el, vagy megfelelő célpontokról adnak információt.

Azt is kérték tőlük, hogy kutassanak fel Izrael államon belül érzékeny célpontoka, amelyekre a Hezbollah háború idején lecsaphat.

Az IDF egy Hezbollah elleni újabb háborúra készül

A Hezbollah a második libanoni háború óta eltelt évek alatt egy olyan hadsereggé alakult át, amely fejlettebb fegyverekkel rendelkezik és mozgékonyabb.

A nyomozás során az is kiderült, hogy Shami, akit korábban már elítéltek kábítószer-csempészetért, és börtönben is ült, hasonló felkéréseket kapott, és azon dolgozott, hogy kábítószert és fegyvereket csempésszen izraeli területre.

A Sin Bét által kiadott közlemény szerint a két férfi ellen folytatott nyomozás során kiderült, hogy a Hezbollah megpróbált terrorhálózatot toborozni és kiépíteni Izraelben az iráni hírszerzés ügynökei számára a kábítószert Izraelbe csempésző libanoni drogkereskedők segítségével.

A közlemény szerint Atallah megértette, hogy Husszein Sheet a Hezbollah tagja, és elmondták neki, hogy a Hezbollah és Irán

„vissza akarja szerezni a régió feletti ellenőrzést, és bosszút akar állni Izraelen a tetteiért, azáltal, hogy fegyvereket ad át a szervezet Izraelben szunnyadó sejtjeinek, hogy felfegyverezzék őket vészhelyzetekre”

továbbá hogy kárt okozzanak magas rangú izraeli tisztviselőknek, katonatiszteknek és politikusoknak.

A libanoni politikai elitet nem zavarja, hogy az ország a tönk szélére került

Mindeközben az ENSZ-főtitkár felelősségre vonást követel a bejrúti robbantás ügyében.