Radnóti Zoltán is elítélte Z. Kárpát Dániel karlendítését

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az elmúlt héten éles bírálatot fogalmazott meg az ellenzéki összefogás választási listájával kapcsolatban, miután azon az előkelő 9. helyen szerepel Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, akinek náci karlendítéséről nemrég látott napvilágot egy felvétel. A karlendítést a Mazsihisz részéről nemhogy nem kíséri elítélő nyilatkozat, de a szervezet vezetője Köves rabbit vádolja azzal, hogy pártpolitikai ügyekbe avatkozik. Radnóti Zoltán, a neológ rabbitestület ügyvezetője Facebook posztjában felszólalt Z. Kárpát Dániel ellen, igaz, csak magánemberként.

„Meglepő a Mazsihisz körüli csend, hiszen az antiszemita ügyekben eddig rendre hallatták a hangjukat” – nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára azzal kapcsolatban, hogy a Mazsihisz eddig nem nyilvánult meg Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnökének náci karlendítéses botrányáról.

A lapban Szalai felhívja a figyelmet arra, hogy márpedig a Z. Kárpát Dánielről szóló felvétel „egyértelmű jelzés, hogy Kárpáti milyen elveket vall”, illetve megjegyzi, hogy

„a Jobbik partnerei elvesztették hitelüket az antiszemitizmus elleni fellépés őszinteségében, hiszen most úgy tűnik, probléma nélkül lenyelik a párt melletti elköteleződést, pedig a baloldali erők korábban élesen elutasították a radikális párttal történő együttműködést.”

„Az antiszemita megnyilvánulások, rasszista kijelentések, mosolygós karlendítések, a Jobbik mai pártvezetőiről újra és újra előkerülő félelmetesen bornírt megnyilvánulások nem egyéni eltévelyedések, hanem egy nyíltan vállalt ideológia díszletei”

— ezt már Köves Slomó nyilatkozta az ügy kapcsán a Mandinernek.

Az ügyről beszámolót jegyző Jewish Voice című amerikai lap idézi Köves rabbi levelét, melyet Olaf Scholtz német kancellárnak írt és amelyben az EMIH vezetője azt a kérdést teszi fel, hogy vajon „Németországban elképzelhető lenne-e, hogy az ellenzéki szövetség listavezetője a zsidó származású tagok számát latolgassa a jelenlegi magyar kormánypártban, illetve egy melegházasságban élő homofób zsidó tanácsadóként utalhasson a Fidesz egy évek óta elhunyt tanácsadójára?”

Ezzel szemben a Jobbik alelnökének botrányáról Heisler András, a Mazsihisz vezetője nem csak nem nyilatkozik, de egy, a Szombatnak adott interjúban azzal vádolja a „konkurens egyház” vezetőjét, hogy a német kancellárnak írt nyílt levelével„ Magyarországot a legantiszemitább európai országok közé soroló felmérés eredményét próbálta kompenzálni”.

Heisler „szereptévesztéssel” is vádolja az EMIH vezető rabbiját, és „megütközéssel olvasta Köves levelét, hiszen szerinte az egyházaknak nem feladatuk pártpolitikai kérdésekbe beavatkozni”.

A Szombat cikke szerint Heisler „aránytalannak tartja azt, hogy Németország vezetőjét egy magyar zsidó közösség vezetője oktatja ki, hiszen Németországban is van a helyi közösségnek szövetsége (Josef Schuster vezetésével), akik képesek megfogalmazni aggályaikat, véleményüket a német kormányzat felé”.

A Jobbik alelnökét elítélő nyilatkozat megtétele helyett az EMIH ütlegelését választotta Radnóti Zoltán neológ rabbi, a Mazsihisz Rabbitestületének ügyvezetője is, aki Facebook posztjában azt kérdezi: „Ki az az önmagát picit is komolyan vevő ember – politikai oldaltól függetlenül -, aki még szóba áll egy olyan (ráadásul lelkész) talking head-del, amelyik pontosan tudja, hogy minden egyes szó, amit puszta érdekből kimond: az totális hazugság.” A neológ főrabbi természetesen Köves Slomóra gondolt, akin szerinte „már a Fideszben is csak nevetnek”.

A mai napon Radnóti törte meg a Mazsihisz csendjét Z. Kárpát ügyében. Facebook posztjában a karlendítős Jobbik-alelnökről azt írta: „Nem engedhetjük. És ez nem zsidó belügy! Hanem Magyarország büszkesége és Európa értékrendje. Nem használunk kettős beszédet, félreérthető (félreérthető?) mozdulatokat, jelképeket!”.

A Heisler Andrással köztudottan szoros viszonyt ápoló Radnóti posztja végén, jelezve, hogy álláspontja nem feltétlenül tükrözi a Mazsihiszét, hozzátette, hogy mindössze „magánemberként” formál véleményt.

Köves Slomó: A Jobbik az antiszemitizmus közéleti szimbólumává vált

Az EMIH vezető rabbija szerint a Jobbik megalakulásától kezdve pártprogram szinten hirdette a rasszizmust és antiszemitizmust, s az évek alatt annak közéleti szimbólumává vált.