Izrael lett a világ kilencedik legboldogabb országa

Izrael a világ kilencedik legboldogabb országa – derül ki a World Happiness Report (Világ Boldogságjelentés) című jelentésbőlírja a JTA.

Izrael 2019-ben a 13., 2020-ban a 14., 2021-ben pedig 11. helyen szerepelt a listán.

A 10. évfordulóját ünneplő jelentés szerint a rangsorolásnál figyelembe veszik egy ország GDP-jét, a szociális támogatást, a várható élettartamot, a polgárok nagylelkűségét és a korrupció megítélését.

A jelentés szerint az egyes országok koronavírus-járványra adott válaszai is szerepet játszottak a rangsorolásban. Izrael volt az egyik első ország, amely sikeresen beoltotta lakosságának nagy százalékát.

„A covid okozta halálozások száma 2020 és 2021 során jelentősen alacsonyabb volt azokban az országokban, ahol nagyobb a bizalom a közintézmények iránt, és ahol kisebb az egyenlőtlenség” – olvasható a jelentésben.

Szokás szerint a skandináv országok megőrizték helyüket a lista élén, Finnország pedig immár ötödik éve a világ legboldogabb országa. Az első négy helyen Dánia, Izland és Svájc végzett, a többi ország közül csak Hollandia, Luxemburg, Svédország és Norvégia előzte meg Izraelt.

Tel-Aviv a világ tíz legboldogabb városa között van

Az ENSZ éves „boldogság-riportja” szerint Izrael a 14., Magyarország az 53. legboldogabb ország a világon.