Izrael a 13. legboldogabb ország a világon

A közel-keleti régióból a zsidó állam egyedüliként áll élvonalban a nemzetközi „boldogság-listán”.

Izrael a 13. helyen áll abban az összeállításban, amit az ENSZ legutóbb készített a világ lakosságának jólétéről és boldogsághoz fűzött kapcsolatáról. A zsidó állam némiképp veszített pozíciójából az elmúlt évekhez képest, hiszen öt esztendőn át folyamatosan a 11. helyen állt — derül ki a NoCamel összefoglalójából.

A 2019-es listán 156 ország szerepel, amelyeket a következő szempontok szerint rangsoroltak: az egy főre jutó GDP mértéke, támogató közösségi élet, a népesség várható élettartama, biztosított szabadságjogok, jótékonysági aktivitás és a korrupció-mentesség. A felmérés készítői az egyes országokban évente ezer embert kérdeztek meg a 2016-2018 közötti időszakban.

A listát 2012 óta minden évben közzé teszik, az idei jelentést épp a Boldogság Nemzetközi Napján (március 20.) közölték.

„Boldogság-ranglista”. Kép forrása: NoCamel

A ranglista alapján Finnország lakói a legboldogabbak, utána Dánia, majd Norvégia és Izland következik. Ötödik helyen Hollandia szerepel, amit Svájc és Svédország követ. Új-Zéland, Kanada és Ausztria szintén bekerült a tíz legboldogabb ország közé, és idén Ausztrália, valamint Costa Rica is megelőzte a tizenegyedik helyről visszacsúszott Izraelt.

A legboldogtalanabbnak ítélt nemzet Dél-Szudán lett, és további érdekesség, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak is csak a 19. helyet sikerült megszereznie. A ranglista mellé idén készült egy külön tanulmány is, ami a boldogság és az elektronikai eszközökkel eltöltött idő közötti kapcsolatot vizsgálja. Az amerikai felnőtteket vizsgáló kimutatás szerint minél több időt tölt el valaki a készülékekkel, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy egyre inkább a boldogtalanság lesz úrrá az érzései fölött.

A kutatás további részletei a tanulmány angol nyelvű honlapján olvashatóak.