Tel-Aviv a világ tíz legboldogabb városa között van

Az ENSZ éves „boldogság-riportja” szerint Izrael a 14., Magyarország az 53. legboldogabb ország a világon.

A listához az adatokat tucatnyi nemzetközi kutatóintézet — például a Columbia Egyetem, a Gallup vagy a London School of Economics — szakértői csapata még a koronavírus globális járvánnyá válása előtt rögzítette.

Az ENSZ 2012 óta minden évben közzéteszi „boldogság-riportját”, a mostanit épp a Boldogság Nemzetközi Napján (március 20.) hozta nyilvánosságra, ebből szemezgetett a The Times of Israel is.

A következő szempontok szerint rangsoroltak: az egy főre jutó GDP, támogató közösségi élet, a népesség várható élettartama, biztosított szabadságjogok, jótékonysági aktivitás és a korrupció-mentesség. Nem véletlen, hogy az utóbbi évekhez hasonlóan idén is többnyire Európa északi országai kaptak helyet az élmezőnyben.

Finnország lett a legboldogabb, Afganisztán a legboldogtalanabb ország az ENSZ 153 országot tartalmazó listáján. 

Helsinki ráadásul a legboldogabb város is lett egyben. Az első tíz ország között van még Dánia, Norvégia, Svédország vagy Svájc is. Izrael a tavalyi évekhez képest némiképp rontott a helyezésén, ezúttal a 14. helyen zárt, Amerika a 18. lett.

Magyarország a Fülöp-szigetek és Thaiföld között az 53. helyen található. Budapestet pedig 102 város is megelőzi abban, hogy hol is a legboldogabbak a polgárok.

Tel-Aviv lett a világ nyolcadik legboldogabb városa a szerkesztők szerint, akik közül Jeffrey D. Sachs, a Columbia Egyetem professzora arról is beszélt a The New York Timesnak, hogy

egy-egy nemzet boldogságának meghatározásában nagy szerepet játszott az is, hogy az állampolgárok egészségügyi helyzete mellett kinek és milyen bizadalma van a saját országa társadalma és kormánya iránt is.

A kutatás további részletei a tanulmány angol nyelvű honlapján olvashatóak.

Izrael a 13. legboldogabb ország a világon

A közel-keleti régióból a zsidó állam egyedüliként áll élvonalban a nemzetközi „boldogság-listán”.