Izrael-ellenes csoportot tiltott le az Instagram

A „Within Our Lifetime, United for Palestine” (WOL) csoport a Nemzetközi Nőnap alkalmából olyan, palesztin terroristákat ábrázoló kollázst posztolt, melyen szerepelt többek között Rasmea Odeh, akit 1969-ben két robbantásért ítéltek el, és Leila Khaled, aki tagja volt annak a palesztin csoportnak, amely ugyanabban az évben eltérített egy TWA-járatot.

A New York-i székhelyű, Izrael-ellenes csoport, amely a palesztinok visszatérési jogáért küzd „a Jordán folyótól a Földközi-tengerig”, a „cionista megszállással szembeni ellenállást minden szükséges eszközzel” és „a cionizmus eltörlését”, közölte, hogy a múlt héten kitiltották az Instagramról, nyilvánvalóan azután, hogy egy kollázst tett közzé, amelyen prominens palesztin terroristák szerepelnek.

A március 8-án posztolt, terroristanőket ábrázoló kollázs a WOL ötlete volt a nemzetközi nőnap megünneplésére. A kollázson többek között Rasmea Odeh volt látható, akit 1969-ben két terrorista robbantásért ítéltek el, amelyek közül az egyikben két izraeli mezőgazdasági diákot öltek meg Jeruzsálemben; és Leila Khaled, aki tagja volt annak a palesztin terrorcsoportnak, amely ugyanabban az évben eltérített egy TWA-járatot. A kitiltás másnap történt.

„Üdvözöljük az Instagram tiltását”

– mondta a JNS-nek Liora Rez, a StopAntisemitism.com ügyvezető igazgatója.

A StopAntisemitism.com, a zsidók és Izrael Állam ellen uszító csoportokat és személyeket leleplező megfigyelőcsoport 2020 óta szorgalmazza a WOL kitiltását az Instagramról, tekintettel arra, hogy a csoport folyamatosan támogatja a terroristákat. A WOL-nak 57 ezer követője van az Instagramon.

„Most azt kérjük, hogy a Facebook is tegye ugyanezt”

– mondta Rez.

Bár a Meta az Instagram és a Facebook anyavállalata is, Rez kifejtette, hogy a Facebookot és az Instagramot külön kell megközelíteni, mivel hiányzik az átfogó felügyelet.

„Gyakran a hozzánk hasonló szervezeteknek kell közbeavatkozniuk, és azt mondani, hogy ‘Hé, ha már letiltottad ‘A-t’, megtennéd, hogy letiltod ‘B-t’ is?’. „

Sütőbe rakott zsidókról viccelődött egy tanár Mexikóban

Egy másik pedig Hitler lufival pózolt, és náci tisztelgésre kényszerítette diákjait.

A WOL-t Nerdeen Kiswani, egy New York-i joghallgató vezeti. A StopAntisemitism.org 2020-as online felmérése őt választotta „Az év antiszemitájának”.

Kiswani egy általa feltöltött TikTok-videóval vált hírhedtté, amelyben öngyújtót tart egy férfi Izraeli Védelmi Erők emblémájával ellátott melegítőjéhez közel, és azt mondja (a képernyőn kívül):

„Utálom a pólódat, felgyújtom. Komolyan mondom.”

A New York-i Városi Egyetem Jogi Karának (CUNY Law School) mulasztása, hogy Kiswani TikTok-videója után fellépjen Kiswani ellen, arra késztette az Amerikai Cionista Szervezetet, hogy a polgári jogokról szóló törvény VI. címe alapján panaszt nyújtson be az iskola ellen.

Kiswani állítólag egy zsidó diákot is zaklatott, olyannyira, hogy a diák otthagyta a jogi egyetemet.

„Nerdeen lényegében annyira radikális volt, hogy kilépett, vagy arra „kérték”, hogy hagyja ott a Students for Justice in Palestine-t New Yorkban”

– mondta Rez.

„Végül 2018 körül alakította meg a Within Our Lifetime-ot. Ez a szervezet a legradikálisabb egyéneket különösen vonzza. Ez egy rendkívül antiszemita szervezet. Nyilvánosan támogatja az Egyesült Államok által listázott terrorszervezeteket, például a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezetet”

– mondta Rez.

A StopAntisemitism.org sikeresen lobbizott a Donorboxnál, a WOL által pénzgyűjtésre használt fizetési rendszernél is, hogy a csoport ne használhassa tovább a rendszerét. A WOL azóta áttért a Google Payre.

„Kértük a Google-t, hogy szüntesse meg a velük való kapcsolatát, de ők nem tették”

– mondta Rez.

Megjegyezte, hogy az antiszemita csoportokkal való foglalkozás a közösségi médiában állandó éberséget igényel, mivel az, hogy egy csoportot letiltottak, nem jelenti azt, hogy úgy is marad.

„Nem olyan nehéz új fiókokat létrehozni. Mindig azt szoktam mondani, hogy ez nagyon hasonlít a Wack-a-Mole (Vakondhajsza) játékhoz, de teljes mértékben monitorozzuk az összes platformot – a másodlagos, harmadlagos fiókjaikat és így tovább -, amikor felbukkannak”

– mondta Rez.

„Ők [a WOL] arra kérik a követőiket, hogy petíciót nyújtsanak be, hogy visszahozzák őket”

– mondta.

„Reméljük, hogy nem így lesz.”

A Google nem hajlandó kirúgni zsidózó „sokszínűségi igazgatóját”

A cég elítéli alkalmazottjának korábbi írásait, melyeket „mélyen sértőnek” nevezett a zsidó közösséggel és az LGBTQ+ közösséggel szemben.