Trump szerint az ő érdeme Ukrajna felfegyverzése

Donald Trump volt elnök egy dél-karolinai nagygyűlésen a saját érdeméként említette Ukrajna hadseregének felfegyverzéséért.

Egy szombat esti nagygyűlésen Trump a tömeghez szólva nekiment Bidennek az Oroszország és Ukrajna közötti háború kezelése miatt.

Trump azt is állította, hogy korábban az ő személye tartotta távol az Egyesült Államokat „a háborútól”.

A támogatói előtt tartott beszédében Trump azt mondta, hogy „soha senki nem volt nála keményebb Oroszországgal szemben”.

Trump ezután azzal vádolta Barack Obamát és Bident is, hogy gyengék voltak a Krím orosz annektálására adott válaszlépéseikben.

„Emlékezzetek vissza Obamára és Bidenre, ők takarókat küldtek. Én Javelineket. Tudjátok mi az a Javelin?”

– kérdezte Trump a tömegtől.

„Ezek azok a páncéltörő fegyverek, amelyekkel kilőtték az [orosz] tankokat. Ukrajnának esélye sem lenne nélkülük”

– mondta Trump.

Rakéta-öngól Ukrajnában

Ugyanazok a rakéták, amik képesek alumínium-konfettivé porlasztani egy orosz harci repülőt, nem kevésbé halálosak a jó öreg fapadosunk ellen. Robert C. Castel jegyzete.

„Ezt mind én küldtem. Az összeset. Más katonai felszerelést is küldtünk. Nem a katonáinkat küldtük, de rengeteg felszerelést küldtünk nekik.”

Miközben Trump az Ukrajnának nyújtott, több százmillió dollárnyi katonai segélytámogatással dicsekedett, arról nem tett említést, hogy Ukrajna milyen szerepet játszott az ellen indított impeachment-eljárásban.

Trumpot 2019-ben a képviselőházban hatalommal való visszaéléssel és a kongresszus akadályoztatásával vádolták meg.

A vádak középpontjában az állt, hogy Trump visszatartott egy 391 millió dolláros katonai segélyt Ukrajnának, hogy nyomást gyakoroljon a kormányára.

Trump állítólag azt követelte Zelenszkijtől, hogy vizsgálják ki Biden fia, Hunter „ügyeit”, abból az időből, amikor az Ukrajnában működő Burisma energetikai vállalat tanácsadójaként dolgozott.

Trump előbb Zelenszkij és az ukrán nép bátorságát dicsérte, majd saját magát

„Az Ukrajna elleni orosz támadás megdöbbentő. Felháborító, és olyan atrocitás, amelyet soha nem lett volna szabad megengedni” – mondta Trump.