Választási biztonsági térképet indítottak Amerikában

A Donald Trump korábbi amerikai elnök szövetségesei által vezetett non-profit szervezet az amerikai választási rendszer biztonságosságát mutató interaktív térképet indított, amely azt mutatja meg, hogy mely tagállamok fogadtak el a választók regisztrációját megkövetelő erős törvényeket – jelentette a The Washington Times kedden.

A jobboldali-konzervatív amerikai napilap online tudósítása szerint a Trump elnök korábbi kampányszlogenjére utaló America First Policy Institute (AFPI) részét képező, A Választások Tisztaságáért Központ (CEI) nevű intézet szerint 27 amerikai szövetségi tagállamban jelenleg nincs megfelelő gyakorlati jogi védelem a választási csalásokkal szemben, beleértve a politikailag mindig is csatatér-államnak számító Michigan, Nevada, Ohio és Pennsylvania tagállamokat.

Ez a 27, a térképen pirossal jelölt tagállam nem írja elő választói regisztrációs kártya használatát, nem akadályozza meg a „szavazólapok csoportos összegyűjtésének” visszaélésre alkalmat adó gyakorlatát, és nem követeli meg a választás előtt feladott szavazólapok visszaküldését a választási bizottságoknak a választás napjáig.

A CEI szervezete az új interaktív térképpel igyekszik hatékonyabban tájékoztatni az amerikai választókat tagállamuk választási rendszerének sebezhető pontjairól, és azt szeretné elérni, hogy az adott tagállamban a választás biztonságát, tisztaságát erősítő, hatékonyabb jogi lépéseket tegyenek.

A szervezet interaktív térképén 8 olyan amerikai tagállamot jelöltek zöld színnel, ahol a legerősebbek a választás biztonságosságát garantáló szabályozások: Alabama, Arkansas, Georgia, Indiana, Iowa, Kansas, Louisiana és Missouri. A maradék 15 tagállamot sárga színnel jelölték: ezekben már történt előrelépés, de további intézkedésekkel kell megerősíteni a választás tisztaságának szabályozását.

A CEI szerint jelenleg mintegy 700 választási biztonsági jogszabálytervezetet vizsgálnak az Egyesült Államok 50 szövetségi tagállamának törvényhozásaiban. A szervezet interaktív online térképén meg lehet nézni, hogy egy-egy tagállamban milyen törvényeket fogadtak el eddig, és milyen további jogszabályokra lenne szükség a választási rendszer biztonságosságának megerősítése érdekében.

Az America First Policy Institute (AFPI) vezetői között van Brooke Rollins vezérigazgató, aki Donald Trump elnöksége (2017-2021) idején a Fehér Ház belpolitikai tanácsának vezetője volt, míg Hogan Gidley, a CEI jelenlegi igazgatója Trump elnöksége idején a Fehér Ház és Trump 2020-as elnökválasztási kampányának a szóvivője volt.

Trump pert indít több tech cég ellen az amerikaiak „törvénytelen, szégyenletes cenzúrája” miatt

Trump szerint a Facebook, a Twitter és a Google megsértették a volt elnök alkotmányos jogait, mikor letiltották platformjaikról.