Trump pert indít több tech cég ellen az amerikaiak „törvénytelen, szégyenletes cenzúrája” miatt

Donald Trump, volt elnök szerdán bejelentette, hogy pert indít, amelyben meg nem határozott összegű büntető kártérítést követel három technológiai cég ellen a cenzúrával kapcsolatos különböző kérdések miatt — írja a Daily Wire.

Minderről a The Washington Post számolt be:

A keresetekben azt állítják, hogy a vállalatok megsértették Trump első alkotmánymódosításhoz fűződő jogait, amikor felfüggesztették a fiókjait, és azzal érvelnek, hogy a Facebook, a Twitter és a Google tulajdonában lévő YouTube már nem tekinthető magáncégnek, hanem »állami szereplőnek«, amelynek tevékenységét a szólásszabadság kormányzati korlátozására vonatkozó első alkotmánymódosítás korlátozza.

Hagyományosan az Első Kiegészítés csak a kormányzati intézkedéseket korlátozza, a magáncégekét nem. A keresetek arra is felszólították a bíróságot, hogy törölje el a 230. paragrafust, egy több évtizedes internetes törvényt, amely megvédi a technológiai vállalatokat a tartalommoderációs döntésekkel kapcsolatos perektől.

„Ma az America First Policy Institute-tal közösen, mint vezető csoportképviselő, nagyszabású csoportos keresetet nyújtok be a nagy technológiai óriások, köztük a Facebook, a Google és a Twitter, valamint vezérigazgatóik, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai és Jack Dorsey ellen, aki három igazán kedves fickó”

– mondta Trump egy New Jerseyben tartott sajtótájékoztatón.

„Arra kérjük a Florida déli körzetének amerikai kerületi bíróságát, hogy rendelje el a közösségi médiavállalatok illegális, szégyenletes cenzúrájának azonnali leállítását az amerikai nép ellen, mert pontosan ezt teszik”.

„Követeljük, hogy vessenek véget a ’shadow-banning’-nek, az elhallgattatásnak, a feketelistázásnak, a száműzésnek és a törlésnek, amit olyan jól ismernek. A mi ügyünk be fogja bizonyítani, hogy

ez a cenzúra törvénytelen, alkotmány- és maximálisan Amerika-ellenes”

– állította Trump. „A beadványunk továbbá végrehajtható jogorvoslatot kér, hogy lehetővé tegye az azonnali visszatérítést és valóbani helyreállítást, valamint még körülbelül 20 más dolgot is meg lehet nevezni. Ennek azonnal kell történnie, mert ez tönkreteszi az országunkat. Ezen kívül a fiókjaimmal kapcsolatban azt kérjük a bíróságtól, hogy szabjon ki büntető kártérítést ezekre a közösségi médiaóriásokra. Komolyan felelősségre fogjuk vonni a nagy tech cégeket. Feltételezem, ez az első a számos további per közül, amelyek követni fogják. De ez az első, és úgy gondolom, hogy ez egy nagyon-nagyon fontos változást fog hozni az országunk számára.

Ez egy kulcsfontosságú csata lesz az Első Alkotmánymódosítás védelmében. És a végén biztos vagyok benne, hogy történelmi győzelmet fogunk aratni az amerikai szabadságért, és egyben a szólásszabadságért.”

„Bár a közösségi médiavállalatok hivatalosan magánvállalkozások, az elmúlt években megszűntek magánvállalkozásoknak lenni a 230-as paragrafus életbe léptetésével és történelmi alkalmazásával, amely mindenre kiterjedően megvédi őket a felelősségtől” – tette hozzá később Trump. „Miután vonatkozik rájuk a 230-as szakasz, sok szempontból már nem magánvállalkozások többé. Országunkban, sőt, országunk történelmében egyetlen más vállalatnak sem volt ilyen védelme. Ez tulajdonképpen egy hatalmas állami támogatás. Ezeket a vállalatokat a kormány és a kormányzati szereplők kooptálták, kényszerítették és fegyverré tették, hogy a törvénytelen, alkotmányellenes cenzúra végrehajtói legyenek. És ez az, ami legmagasabb szinten maga a cenzúra”.

Vádat emeltek adócsalás miatt Trump ingatlanvállalatával szemben

„Ez nem igazságszolgáltatás, hanem politika” – szögezte le a vállalat.