Gallyamov: Putyin nem támadta volna meg Ukrajnát, ha tudja, hogy ez lesz

Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenleg Izraelben élő volt beszédírója vasárnap az izraeli médiának nyilatkozva azt állította, hogy ha Putyin „tudta volna, mi fog történni” Ukrajna lerohanása után, „soha nem tette volna ezt” – írja a The Algemeiner.

Abbasz Gallyamov családja már négy éve Izraelben lakik, miközben ő beszédíróként és tanácsadóként ingázott Oroszországba, de most már ő is állandóan Izraelben él.

Gallyamov szerint Putyin

„kész megállítani az inváziót, de szüksége van némi trófeára, amelyet az orosz közvéleménynek és az orosz elitnek bemutathat”.

Gallyamov szerint Putyin úgy vélte, hogy az ukrajnai inváziója gyors és határozott lesz, és „két-három nap alatt” véget ér, és utána egy bábkormányt tud majd hatalomra ültetni.

„Az orosz elnök megérti, hogy bajban van, és biztosan nem erre számított”

– magyarázta az egykori beszédíró.

„Ráadásul az inváziónak az elsődleges indítéka „nem Ukrajnához, az USA-hoz vagy a NATO-hoz” kapcsolódott, hanem Putyin csökkenő belpolitikai népszerűségéhez volt köze”

– véli Gallyamov.

Izraeli sajtó: Bennett szerint Putyin nem tűnt se őrültnek, se dühösnek

A13-as csatorna Bennetthez közel álló forrásra hivatkozva úgy tudja, hogy a miniszterelnök szerint Putyin „nem hirdet összeesküvés-elméletet és nem irracionális.”

„Az elmúlt három-négy évben a népszerűsége egyre csökken, és az őt ellenző érzelmek egyre erősödnek, Putyin pedig komoly problémákkal fog szembenézni”

– folytatta.

Hozzátette, ez késztette Putyint arra, hogy a háborút abban a reményében indítsa el, hogy az növelné a népszerűségét.

A közelmúltbeli izraeli diplomáciai lépésekről, amelyek Moszkva és Kijev közötti közvetítésre irányulnak – beleértve Naftali Bennett miniszterelnök hétvégi oroszországi látogatását, ahol személyesen találkozott Putyinnal – Gallyamov azt mondta, hogy ha az orosz vezető hajlandó az észérvekre hallgatni,

„minden bizonnyal csak az izraeli miniszterelnök az, aki képes lesz azt átadni”.

„Mindannyian tudjuk, hogy az első világ országai közül, az összes demokratikus országot figyelembe véve Izraelnek vannak a legjobb kapcsolatai Oroszországgal”

– magyarázta.

„És Putyin tényleg másképp bánik Izraellel. … Tehát, ha van valami, ami általánosságban segíthet a Nyugatnak és Oroszországnak közös nevezőre jutni, akkor az Izrael”.

Ukrán nagykövet: Bennett közvetítése többet ér Ukrajnának, mint a fegyverek

„Köszönjük az erőfeszítést, ez felbecsülhetetlen érték számunkra” – mondta Kornyijcsuk.