Ukrán nagykövet: Bennett közvetítése többet ér Ukrajnának, mint a fegyverek

Jevgen Kornyijcsuk Ukrajna Izraelbe delegált nagykövete köszönetet mondott Naftali Bennett miniszterelnöknek azért, hogy közvetíteni próbált Moszkva és Kijev között – írja a The Jerusalem Post.

„Köszönjük az erőfeszítést, ez felbecsülhetetlen érték számunkra”

– mondta Kornyijcsuk.

„Ez sokkal fontosabb, mint a fegyverek és a lőszerek, amelyekért még mindig harcolunk, de megértjük [az önök indokait, hogy nem küldik őket]”.

A nagykövet elmondta, hogy különösen nagyra értékeli Bennett hajlandóságát, hogy a béketörekvések érdekében megszegte a sábátot, és szombaton Moszkvába és Berlinbe repül.

„Jeruzsálem a tárgyalások és a legmagasabb szintű találkozók lehetséges helyszíne lehet”

– mondta.

Kornyijcsuk szerint kormánya baráti országnak tekinti Izraelt, mint demokráciára úgy tekint rá, amely más demokráciákkal összefogva dolgozhat a béke megteremtésén.

A nagykövet nem tudott részletekkel szolgálni Bennett közvetítési kísérleteiről, sem Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel szombat este és vasárnap folytatott három telefonbeszélgetésének részleteiről.

„Nem tudjuk, hogy ez hasznos volt-e vagy sem, de az, hogy a miniszterelnök a sábát alatt elhagyta az országot, hogy a békéről tárgyaljon, példátlan”

– mondta.

Elmondta azonban, hogy Ukrajna továbbra is fegyvereket és védőfelszereléseket, például sisakokat és mellényeket kér Izraeltől, és csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Izrael nem küldött ilyet.

Izraeli sajtó: Bennett szerint Putyin nem tűnt se őrültnek, se dühösnek

A13-as csatorna Bennetthez közel álló forrásra hivatkozva úgy tudja, hogy a miniszterelnök szerint Putyin „nem hirdet összeesküvés-elméletet és nem irracionális.”