Izraeli sajtó: Bennett szerint Putyin nem tűnt se őrültnek, se dühösnek

Bennett útjának tényleges hátteréről és az orosz elnökkel való találkozóról azonban meglehetősen kevés információ került napvilágra, így a héber nyelvű médiában ismét megindultak a találgatások és a névtelen forrásokra való hivatkozások – számolt be az Ujkelet.live

A különböző tévécsatornák vasárnap este nevét elhallgató tisztviselőre hivatkozva megemlítették, hogy a miniszterelnök állítólag azzal a benyomással távozott Moszkvából, hogy Putyin racionálisan tárgyalt, cáfolva azokat a nyugati értékeléseket, amelyek szerint az orosz elnök elbizonytalanodott és nincs a legjobb állapotban.

A13-as csatorna Bennetthez közel álló forrásra hivatkozva úgy tudja, hogy a miniszterelnök szerint Putyin „nem hirdet összeesküvés-elméletet, nem irracionális, és nem is szenved dührohamoktól.”

Elemzők szerint Bennett váratlan útja ugyan nagy vakmerőségnek számított, ugyanakkor a riportban idézett diplomáciai forrás arra utalt, miszerint a miniszterelnök meglehetősen óvatos volt Putyinnal szemben, tudván, hogy az orosz elnököt eleve „nem érdekli sem a tűzszünet, sem az életmentő humanitárius folyosók ügye.”

A 12-es csatorna, Bennetthez közel álló forrásoktól szerezve az információt úgy tudja, hogy az Egyesült Államok támogatásáról biztosította a miniszterelnököt, mondván, hogy a találkozó során kihasználhatja Izrael mindkét féllel fennálló jó kapcsolatát a harcok befejezését illetően.

Ugyanezen források szerint azonban Putyin megerősítette a találkozón, hogy nem hajlandó befejezni az ellenségeskedést csakis Ukrajna demilitarizálása árán.

Az előzményekről annyit mindenesetre lehet tudni, hogy Bennett a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel valóban egyeztetett pénteken. Másrészről Oroszország diplomáciai csatornákon közölte Izraellel – annak ellenére, tudják hol tartózkodik Zelenszkij, aki legalább három merényletet élt túl a múlt héten -, inkább élve szeretnék elkapni.

A Kan közszolgálati hírcsatorna szerint Bennett a kormány vasárnapi ülésén nem sok részletet osztott meg a miniszterekkel folytatott megbeszéléséről, de megnyugtatta őket, hogy „teljes mértékben” egyeztetett az amerikaiakkal.

Más források úgy tudják, hogy Bennett a kabinet minisztereinek szóló beszámolója során azt hangsúlyozta, hogy nem vázolt fel Putyinnak konkrét közvetítési tervet, ehelyett inkább a felek közötti üzenetek közvetítésben vállalt szerepet – , legalábbis egyelőre.

Borítókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev

Bennett: Izraelnek minden lehetőséget meg kell ragadnia a béke elősegítésére

A izraeli miniszterelnök szerint országának erkölcsi kötelessége, hogy kísérletet tegyen a béke elősegítésére, még akkor is ha kicsi arra az esély.