Bennett: Izraelnek minden lehetőséget meg kell ragadnia a béke elősegítésére

A miniszterelnök a Putyinnal és a német kancellárral folytatott megbeszélésekről való visszatérése után először beszélt a sajtó előtt – írja az Arutz7.

Naftali Bennett miniszterelnök a kabinet heti ülésének kezdetén, vasárnap arról beszélt, hogy tegnap Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Berlinben pedig Olaf Scholz német kancellárral találkozott.

„Néhány órája tértem vissza Moszkvából és Berlinből. Azért mentem oda, hogy segítsem a felek közötti párbeszédet, természetesen az összes szereplő áldásával és bátorításával”

– mondta Bennett.

„Mint azt mindannyian tudják, a helyzet nem jó. Az emberi szenvedés nagy, és valószínűleg még sokkal nagyobb lesz. Vannak izraeliek, akiknek haza kell térniük, és vannak bajba jutott zsidó közösségek, akiknek segítségre van szükségük”

– folytatta az izraeli miniszterelnök.

„Természetesen nem tudok bővebben beszélni. Továbbra is segíteni fogunk, ahogyan azt kérik”

– jelentette ki.

Bennett szerint minden esélyt meg kell ragadni, ami Izraelnek a háború befejezésének elősegítésére adódik, legyen az bármilyen csekély is.

„Még, ha az esély nem is nagy – amint egy kis rés is nyílik, és minden oldalhoz hozzáférünk, és megvan a képességünk -, úgy látom, hogy ez erkölcsi kötelességünk, hogy minden erőfeszítést megtegyünk… Amíg van rá lehetőség, addig erőfeszítéseket kell tennünk”

– mondta.

Bennett váratlanul Moszkvába repült

Naftali Bennett miniszterelnök szombat délután Moszkvába repült, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai válság diplomáciai megoldásáról tárgyaljon.

„Fel vagyunk készülve arra, hogy a helyzet következtében jelentős bevándorlási hullám indul meg. A rendszer jelenleg különböző számú bevándorló befogadására vonatkozó forgatókönyveken dolgozik, amelyeket a héten a biztonsági kabinet elé terjesztünk.

Ez egy kihívás Izrael Állam számára, de olyan kihívás, amellyel a múltban már újra és újra megbirkóztunk”

– magyarázta Bennett.

„Ilyen pillanatokban, amikor a világ zűrzavarral néz szembe, és a zsidók már nincsenek biztonságban ott, ahol vannak, mindenkit emlékeztetnek arra, hogy mennyire fontos, hogy a zsidóknak legyen otthona, bárhol is vannak; mennyire fontos, hogy van Izrael Állam”

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

A bécsi nukleáris megállapodáshoz való visszatérésről szóló tárgyalásokkal kapcsolatban Bennett elmondta, hogy

„A hétvégén jelentős és pozitív dolog történt: Rafael Grossi, a NAÜ (Nemzetközi Atomenergia Ügynökség) főigazgatója Teheránba látogatott, és úgy döntött, hogy nem enged az iráni követeléseknek. Ez egy fontos szakmai döntés a NAÜ és Grossi részéről, aki nem reagált az iráni nyomásra”

– mondta Bennett.

„A megállapodással kapcsolatos álláspontunk jól ismert. A megállapodás hátrányai messze meghaladják az előnyeit. Mindenesetre a megállapodás semmilyen módon nem kötelezi Izrael államot”

– zárta Bennett.

Irán ellen várható az Opera-hadművelet második felvonása?

Egy olyan magas színvonalon kivitelezett hadművelet esetén, mint amilyen az Osirak atomerőműre mért csapás volt, felmerül a kérdés, hogy Irán esetében megvalósítható lenne-e.