Bennett váratlanul Moszkvába repült

Az ukrajnai válság diplomáciai megoldásáról tárgyaltak.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szombat délután életmentésre hivatkozva (Pikuach nefes) megtörte a sábátot, és Moszkvába repült, hogy mintegy három órán át tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai válság diplomáciai megoldásáról.

Bennett mellett a találkozón, amely izraeli idő szerint délután fél öt körül kezdődött, részt vett Zeev Elkin lakásügyi és építésügyi miniszter is, aki a fordításban segédkezett.

Bennett, az egyetlen nyugati vezető, aki ezekben a napokban találkozott Putyinnal.

Szombaton reggel repült Oroszországba, és várhatóan este tér vissza Izraelbe.

A Fehér Házat is tájékoztatták a találkozóról, sőt az amerikaiak szorgalmazták annak létrejöttét.

Egy forrás megjegyezte, hogy Bennett egyeztetett Németországgal és Franciaországgal is. A forrás azt is megjegyezte, hogy a találkozóra egy hosszú tárgyalássorozat után került sor, amelyet a miniszterelnök a múlt héten folytatott a nyugati vezetőkkel. Törökországot is tájékoztatták a titokban tervezett találkozóról, amely lehetővé tette, hogy a miniszterelnök egy magángéppel átrepüljön a területük felett. A kabinetet és a minisztereket azonban nem tájékoztatták a találkozó előtt, és semmit sem tudtak róla.

Jeruzsálemben ülhet tárgyalóasztalhoz Ukrajna és Oroszország?

Izrael hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Kijevvel és Moszkvával is.

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy Bennett felajánlotta, hogy közvetít Oroszország és Ukrajna között.

Az ukrajnai háború mellett Bennett és Putyin a találkozón az Iránnal kötött nukleáris megállapodásról és Izrael szíriai cselekvési szabadságáról is tárgyaltak, továbbá az izraeliek és a zsidó közösségek konfliktus miatti helyzetéről.

Miközben Bennett Moszkvába utazott, Oroszország új követeléssel állt elő az Egyesült Államok felé: garanciákat kell nyújtania arra, hogy az ukrajnai inváziót követően ellene bevezetett szankciók egyáltalán nem vonatkoznak az Oroszország és Irán közötti gazdasági kapcsolatokra. Most úgy tűnik, hogy az ukrajnai háború ezt megzavarhatja – és ennek talán köze van Bennett Putyinnal folytatott tárgyalásaihoz.

Idan Roll külügyminiszter-helyettes úgy nyilatkozott, hogy

„Magát a találkozót nem akarom kommentálni, de Izrael a kezdetektől fogva azt mondta, hogy támogatja a válság diplomáciai megoldását. A válság kezdetétől fogva mindent megtettünk, amit csak tudtunk.

Aki állandó kapcsolatban áll mindkét féllel azt kérni fogják. És amíg Izrael Államot arra kérik, hogy segítsen a diplomáciai megoldásban, addig szívesen megtesszük”

– mondta.

Naftali Bennett miniszterelnök a moszkvai találkozó után beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte az izraeli miniszterelnök szóvivője.

Bennett a korábbi hírekkel ellentétben még nem utazik vissza Izraelbe, hanem helyette Berlinbe repül, hogy találkozzon Olaf Scholz német kancellárral.

Izraelnek egyensúlyoznia kell a nagyhatalmak között az új hidegháború hajnalán

Bár Izrael tisztában van azzal, hogy a legerősebb szövetségese továbbra is az Egyesült Államok, mégis Oroszország az, aki a Közel-Keleten a legfontosabb befolyásoló tényező.