Jeruzsálemben ülhet tárgyalóasztalhoz Ukrajna és Oroszország?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte Naftali Bennett izraeli miniszterelnököt a telefonbeszélgetésükön, hogy Izrael közvetítsen Oroszország és Ukrajna között a tűzszüneti tárgyalásokon.

Izraeli és ukrán források is arról számoltak be, hogy Zelenszkij elnök azt javasolta Bennett miniszterelnöknek a pénteki beszélgetésükön, hogy Jeruzsálemben, és nem Minszkben folytassanak tárgyalásokat Oroszország és Ukrajna között.

Kijev már a múltban is többször kérte Jeruzsálem segítségét. Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök kétszer is beleegyezett ebbe, de Putyin visszautasította ajánlatát, ahogyan Naftali Bennett kormányfő októberi kísérletei sem vezettek eredményre.

Kijev Jeruzsálemet semleges közvetítő félnek tekinti, mert jó kapcsolatokat ápol Kijevvel és Moszkvával is.

Oroszország pénteken bekérette Michael Ben Cvit, Izraeli moszkvai nagykövetét, miután csütörtökön Jaír Lapid izraeli külügyminiszter elítélte és a nemzetközi rend súlyos megsértésének nevezte az Ukrajna elleni orosz hadműveletet.

Izraelnek egyensúlyoznia kell a nagyhatalmak között az új hidegháború hajnalán

Bár Izrael tisztában van azzal, hogy a legerősebb szövetségese továbbra is az Egyesült Államok, mégis Oroszország az, aki a Közel-Keleten a legfontosabb befolyásoló tényező.

Az orosz külügyminisztérium a találkozó után közleményt adott ki, amely szerint Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes megbeszélést folytatott Ben Cvivel, és a felek megvitatták a kétoldalú kapcsolatokat és az ukrajnai helyzetet.

Az orosz külügyminiszter a találkozó után azt közölte, hogy Moszkva reméli, hogy „Izrael a szükséges megértéssel kezeli azokat az okokat, amelyek arra késztették az orosz vezetést, hogy különleges katonai műveletet hajtsanak végre a donbászi civilek védelmére, valamint Ukrajna demilitarizálására és nácimentesítésére”.

Izrael aggodalmának adott hangot az orosz hadművelet miatt, és humanitárius segélyt ajánlott fel az ukrán népnek.

Naftali Bennett miniszterelnök – szemben Lapiddal – kerülte nyilatkozataiban Oroszország elítélését, sőt, az ország nevének megemlítését is. Izraeli tisztségviselők ugyanakkor azt mondták a The Times of Israelnek, hogy Bennett és Lapid válaszait összehangolták.

Papírfétis és az egypólusú világrend fedezet nélküli csekkjei

Ha az elrettentés kudarcot vall Ukrajnával kapcsolatban, mi a garancia arra, hogy működni fog Ukrajnától nyugatabbra?