Egy ortodox apa és fia fegyvert fogott, hogy megvédjék a hazájukat

Aser és David Cserkaszkij készen áll a harcra.

Néhány hónappal ezelőtt David Cserkaszkij még kiberbiztonsági diplomát szerzett, a Chábád zsinagógában imádkozott, és szelfiket posztolt a zsidó világot átszelő utazásairól, most pedig szülővárosában, az ukrajnai Dnyipróban áll készenlétben, „készen arra, hogy orosz katonákat öljön” – írja a JTA.

A 20 éves haszid zsidó Aser és édesapja, egy 400 fős ukrán csapat tagjai, akik arra készülnek, hogy megpróbálják visszaverni a kelet-ukrajnai városuk elleni támadást. Dnyipro egyike a többi olyan városnak, ahol az orosz csapatok várhatóan harcba indulnak az elkövetkező napokban.

Az apa és fia az ukrán Területi Védelmi Erők tagjai, amely az ukrán vezetők reményei szerint segít majd a hadseregnek visszaverni a teljes körűnek bizonyuló légi és szárazföldi orosz támadást – amely egyre inkább polgári célpontokat is érint.

A központi fekvésű Dnyipro városa kulcsfontosságú stratégiai jelentőséggel bír a konfliktusban, mivel itt található egy repülőtér és fontos acéltermelő központ.

Jelentős a Chábád ortodox zsidó mozgalom számára is, amelynek utolsó vezetője, Menachem Mendel Schneerson rabbi 1903 és 1939 közötti város főrabbijának fia volt, és serdülőkorának nagy részét a városban töltötte. A 22 emeletes zsidó közösségi központ is, amely egy hanukai menórára hasonlít, ennek a bizonyítéka.

A Cserkaszkijék is a Chábád által működtetett Dnyipro Zsidó Közösség csoport tagjai.

David ugyanakkor azt mondja, hogy most egy másik kitérőt is eltudna képzelni szülővárosából.

„Elmennék egészen Moszkváig és azon túlra, és magam lőném le Putyint, ha tehetném”

– mondta Cserkaszkij a Jewish Telegraphic Agency-nek, utalva az orosz elnökre, aki hadat üzent hazájának.

A duóról készült képek, amelyeken katonai ruhában imádkoznak, az elmúlt napokban terjedtek el.

Hogy pontosan hány zsidó van az ukrán hadseregben és az újonnan alakult önkéntes egységekben, nem világos.

Cserkaszkij azt mondja, hogy legalább két másik zsidó van a zászlóaljában – zsidó identitása, mint mondta, nem kérdés a harcostársai számára.

Bennett váratlanul Moszkvába repült

Naftali Bennett miniszterelnök szombat délután Moszkvába repült, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai válság diplomáciai megoldásáról tárgyaljon.

„Mindenki készen áll a harcra. Nem számít, hogy zsidó vagy-e vagy sem – senki, sem gondolkodik ezen”

– mondta Cserkaszkij, hozzátéve, hogy zsidó identitása a háború előtt sem okozott neki problémát.

„Mindenki látja, hogy én és az apám zsidók vagyunk, és mindannyian meg akarjuk védeni a hazánkat.  Az elképzelést, hogy az ukránok neonácik, Putyin találta ki”

– tette hozzá.

A 20 éves fiú azt mondja, ő mindent megtesz, amit önkéntesként el lehet képzelni, míg édesapja „igazi” katona, akinek harci tapasztalata van az orosz hadsereg ellen még 2014 és 2015-ből Donyeckben.

Mivel Ukrajnának hosszú távon szüksége lehet a harcosokra, jelenleg megtiltja a 18 és 60 év közötti férfiaknak, hogy elhagyják az országot. De senkit sem sorozott be, mindkét Cserkaszkij önként jelentkezett.

Arra a kérdésre, hogy fél-e, Cserkaszkij azt mondta, hogy aki kifelé nem mutat félelmet, az belül jobban fél.

„De a félelem most nem a legnagyobb problémám”

– mondta.

„Nekem 400 darab testpáncélra és sisakra van szükségem. Vannak fegyvereink, de nincs védelmünk.”

Aser megpróbál pénzt gyűjteni a létfontosságú felszerelésekre és gyógyszerekre, amelynek érdekében szorosan együttműködik a From the Depths Alapítvánnyal, egy olyan csoporttal, amely általában a kelet-európai holokauszt túlélőivel foglalkozik, de most a háború által érintett zsidó menekülteket támogatja.

A Kreml a Wagner-csoport neonáci zsoldosait küldte Ukrajna „nácitlanítására”

A diverzáns akció lelepleződött, és az ukrán hatóságok 36 órás kijárási tilalmat elrendelve hajtóvadászatot indítottak a beszivárgó zsoldosok után. Hende Olivér írása.

Aser elmondása szerint nincs ideje enni, és csak akkor iszik néhány korty energiaitalt, amikor megéhezik. Cserkaszkij igyekszik betartani a zsidó törvényeket, de elismeri, hogy a sábát megtartása háborús körülmények között nagyon nehéz. A zsidó törvények megengedik a sábát és más szabályok megszegését életmentés céljából. Ukrajnában például az ortodox zsidók a múlt héten a sábát alatt utaztak, hogy evakuálják az egyre bizonytalanabbá váló városokból az embereket.

„Az nehézségek ellenére az önkéntesek morálja nagyon magas”

– mondta Cserkaszkij.

„Nem hivatalosan azt halljuk, hogy az oroszok már 10 ezer katonát vesztettek. Ez több, mint ahányan a csecsen háborúban meghaltak”.

Oroszország hivatalos hírforrásai 500 halottról számoltak be, ami az orosz propagandában jártasakat arra engedi következtetni, hogy a valódi áldozatok száma sokkal magasabb lehet.

Aser apja üzletember és városi tanácstag Dnyiproban. Cserkaszkij éppen a tanulmányait fejezte be az ország egyik tekintélyes műszaki egyetemén, amikor a háború közeledett.

„Nem vagyok hős, soha nem akartam katona lenni. Voltak barátaim, akiknek az volt az álmuk, hogy belépjenek a hadseregbe. Az én esetem nem ez volt”.

Cserkaszkij többször járt Izraelben, de nem törekedett arra, hogy odaköltözzön, mint ukrán zsidók tízezrei az elmúlt évtizedekben.

„Legalábbis egyelőre a kivándorlás távoli gondolatnak tűnik”

– mondta.

„Ez nem rossz ötlet a jövőre nézve”

– folytatta Cserkaszkij.

„De most az országomat megszállják, ezért maradunk és harcolunk”.

Ukrajnai zsidókat bújtattak a nácik elől – most őket mentenék meg

„Ezek a hősök, akik 80 évvel ezelőtt életüket kockáztatták testvéreink megmentéséért, most a mi segítségünkre szorulnak. Szó szerint összeállítom a Schindlerek listáját”