Ukrajnai zsidókat bújtattak a nácik elől – most őket mentenék meg

A 2673 ukrajnai világ igazai közül már csak 17-en élnek, mindannyian a 80-as és 90-es éveik végén járnak – írja a The Jerusalem Post.

A Lengyelországban található From The Depths Foundation csütörtök reggel átadta az izraeli külügyminisztériumnak az Ukrajnában élő utolsó élő világ igazai listáját. Jonny Daniels, aki brit és izraeli állampolgár, elküldte a listát Izrael varsói nagykövetségének is.

A Jad Vasem által a holokauszt idején a zsidók életének megmentésében játszott szerepükért kitüntetett 2673 ukrán világ igazai közül már csak 17-en élnek, mindannyian a 80-as és 90-es éveik végén járnak.

„Tudtuk, hogy gyorsan és határozottan kell cselekednünk, hogy minden esélyünk megvan arra, hogy segítségére legyünk ezeknek a hősöknek, ahogy ők is segítségünkre voltak”

– mondta Jonny Daniels, a From The Depths alapítója és ügyvezető igazgatója.

A cím elnyerése mellett az Világ Igazai Izrael Állam tiszteletbeli állampolgárságát is megkapják, ami feljogosítja őket az alijázásra.

„Furcsa érzés az igazak listáját összeállítani”

– mondta Daniels.

„Ezek a hősök, akik 80 évvel ezelőtt életüket kockáztatták testvéreink megmentéséért, most a mi segítségünkre szorulnak. Szó szerint összeállítom a Schindlerek listáját. Függetlenül attól, hogy elmennek, vagy úgy döntenek, hogy a családjukkal maradnak, kampányt indítottunk, hogy továbbra is segíthessünk nekik, helyi partnerekkel együttműködve”

– folytatta.

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség támogatásáról biztosítja az ukrajnai zsidóságot

Sajtóközleményt adott ki az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban

„A cél az, hogy biztosítsuk, hogy minden szükséges dologgal rendelkezzenek ahhoz, hogy otthon maradjanak és biztonságban legyenek, élelmiszercsomagokat és egészségügyi ellátást biztosítva számukra, ahogyan azt az egész koronavírus-járvány alatt tettük. Célom, hogy ha lehetséges, a következő napokban Kijevbe utazzak, hogy segítsek azoknak, akik segítettek nekünk”

– mondta.

Nina Bogorad 97 éves, a legidősebb élő ukrán Világ Igaza. 1942-ben, 17 évesen hazahozott egy fiatal sebesült ukrán katonát, aki kétszer is elmenekült a németek elől.

Helyzete egyre rosszabbodott, és a nő el akarta vinni az orvosokhoz, de a férfi visszautasította, azzal magyarázta neki, hogy amellett, hogy a partizán, zsidó is, és bárki feladhatja.

A nő megértette, hogy milyen hihetetlen kockázatot jelent egy zsidó rejtegetése, de ettől függetlenül megtette.

A bujkálás és a lábadozás ideje alatt egymásba szerettek, és a háború után összeházasodtak.

A Jad Vasem emiatt 1992-ben a Világ Igazai között ismerte el. Bogorad ma Kijevben él, családja pedig szerte Ukrajnában, Izraelben és az Egyesült Államokban.

Menedéket adtak egy zsidó katonának, évekkel később feleségül vette a lányukat

Lidiya Savchuk és családja menedéket adott Isaak Tartakovsky-nak, egy szökött zsidó hadifogolynak a holokauszt idején. Évekkel később egy postán futottak össze, és azonnal felismer