Menedéket adtak egy zsidó katonának, évekkel később feleségül vette a lányukat

Lidiya Savchuk és családja menedéket adott Isaak Tartakovsky-nak, egy szökött zsidó hadifogolynak a holokauszt idején. Évekkel később egy postán futottak össze, és azonnal felismerték egymást. 

Isaak Tartakovsky 1953-ban Ukrajnában a postahivatalban volt, amikor meglátott egy nőt, akit azonnal felismert. A nő neve Lidija Szavcsuk volt, és a családja mentette meg az életét a németek által megszállt Ukrajnában a második világháború alatt.

A pár kilenc év után látta viszont egymást. Azonnal újraélesztették a köteléket, amely akkor alakult ki közöttük, amikor Lidiya családja az életét kockáztatta, hogy segítsen Isaaknak.

Nem sokkal később „a történet szinte úgy alakul, mint egy filmben” – mondta a házaspár fia, Anatolij Tartakovszkij a USA TODAY-nek adott interjújában. Ő és nővére, Elena édesanyjukkal az oldalukon mesélték el családjuk történetét a csütörtöki nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmából.

Szavcsuk és családja azon mintegy 28 ezer ember között van, akiket a „világ igazai” elismerésben részesítettek, amelyet a Yad Vasem ítél oda azoknak a nem zsidóknak, akik életüket kockáztatva segítették a zsidókat a holokauszt idején.

„Amikor olyan helyzet elé állították őket, amely valóban lehetetlen volt, nem fordították el a fejüket. Figyelemre méltó dolgokat tettek” – mondta Dani Dayan, a Yad Vasem elnöke.

„Amikor a holokausztról beszélünk, nem sok személyes történetnek van happy endje. A legtöbb a halállal végződik” – mondta Dayan. „Meg kellene ünnepelnünk azokat az alkalmakat, amelyek ennek az ellenkezőjét jelentik”.

Issak Tartakovszkij az ukrajnai Hmelnyickij régióban található Volocsiszk kisvárosban született – mondta Anatolij és Elena egy tolmácson keresztül. Édesanyja 5 éves korában meghalt. A környékbeli zsidók elleni pogromok elől apja Kijevbe vitte a családot. Ott Tartakovszkij művészeti tanulmányokat kezdett, de besorozták a szovjet hadseregbe, hogy harcoljon a második világháborúban.

Megmentettek egy templomot, évekkel később a pap megmentette a rokonaikat

A 20. század elején egy New Yorkban élő zsidó házaspár minden pénzét odaadta egy bajba került katolikus közösségnek. A templom papja évtizedekkel később a rokonaik megmentésével há

Lidiya Savchuk Vinnyicában nőtt fel, és családjának sok közeli zsidó barátja volt, bár ők maguk nem voltak zsidók. Amikor a nácik megszállták Ukrajnát, a családja féltette a biztonságát, de a városban maradt.

Szavcsuk bátyja belépett a szovjet hadseregbe, de a háború előrehaladtával a család semmit sem tudott arról, hogy hol van, vagy hogy életben van-e még.

Issak Tartakovszkij eközben a fronton volt, a németek elfogták, és hadifogolyként koncentrációs táborba vitték. Tartakovszkij tudta, hogy nem fedheti fel, hogy zsidó, mondta Anatolij.

Tartakovszkij megszökött a táborból hamis nevet adott meg, és azt mondta, hogy Vinnyicából származik.

Amint Vinnyicziába jutott, Tartakovszkij attól tartott, hogy lebukik, mondta Elena, ezért elhagyott házakban élt, és így próbált túlélni. Egy nap 1942-ben meglátott egy idősebb nőt, aki szintén szegénynek tűnt, és a háza előtt ült. Az éhező Tartakovszkij megkérte, hogy adjon neki bármennyi élelmet, amit csak tud, mondta Anatolij.

Ez az asszony volt Lidija édesanyja. Tartakovszkij és az asszony beszélgetni kezdtek, és hamarosan a családja behívta őt. Beszélgettek a hátterükről és a küzdelmeikről. A család végül elárulta neki, hogy van egy fiuk a szovjet hadseregben, és hogy segítettek az egyik zsidó barátjának. Anatolij elmondása szerint ezt a történetet hallva Tartakovszkij magabiztosságot kapott, hogy felfedje valódi kilétét, és megkérdezte, hogy élhet-e a családdal.

A kockázat ellenére a Savchuk család beleegyezett. „Egyszerűen együttérzőek voltak” – mondta Anatolij.

Tartakovszkij több mint egy évig élt a családdal, amíg Vinnyica 1944 márciusában fel nem szabadult. Egy alkalommal a család kénytelen volt elmenekülni otthonukból a külvárosba a német megszállás közepette, de megengedték Tartakovszkijnak, hogy velük maradjon, és úgy tettek, mintha távoli rokonuk lenne.

Anatolij és Elena elmondták, hogy édesanyjuk és édesapjuk közel álltak egymáshoz abban az időszakban, tekintettel arra, hogy az ő családja segített megvédeni őt, de a kapcsolatuk nem volt romantikus. Évekkel később, amikor újra kapcsolatba kerültek, Szavcsuk a húszas évei végén, Tartakovszkij pedig a negyvenes évei elején jártak, Anatolij és Elena szerint a háború alatt átélt ilyen nehéz élmények hozta őket közel egymáshoz.

A pár egy éven belül összeházasodott. Tartakovszkij ismert művész lett Ukrajnában, és Anatolij ezt a sikert édesanyja támogatásának tulajdonította.

Tartakovszkij 2002-ben, 90 évesen halt meg. Lidija, majdnem 97 éves, Ukrajnában él.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Alku az ördöggel – Kifehéríti Neville Chamberlain szerepét a Netflix új filmje?

A Netflix bemutatta Robert Harris, brit író München című regényének filmadaptációját, amely az 1938-as müncheni konferenciát használja egy izgalmas kémtörténet hátteréül. Hajdú Tímea recenziója.