Megmentettek egy templomot, évekkel később a pap megmentette a rokonaikat

A 20. század elején egy New Yorkban élő zsidó házaspár minden pénzét odaadta egy bajba került katolikus közösségnek. Évtizedekkel később a jelentős egyházi karriert befutott egykori plébános segített a nagylelkű adományozóknak abban, hogy a családtagjaik elmenekülhessenek a holokauszt elől – írja az Aish alapján a zsido.com

Solomon és Esther Ueberall Brooklynban nyitott rövidáru üzletet. Mindketten bevándorlók voltak: Solomon Ausztriából érkezett, felesége pedig az oroszországi pogromok miatt kezdett új életet az Egyesült Államokban.

Egy nap egy fiatal olasz pap, George Caruana lépett be az üzletbe, hogy cipőfűzőt vásároljon. Solomonnak feltűnt, hogy a pap igen letört, ezért megkérdezte, hogy mi bántja. A pap elmesélte, hogy a közösség templomát hitel terheli, melyet hamarosan vissza kell fizetni. Ha ez nem sikerül, el kell hagyniuk az ingatlant. Már végigjárta az összes hívet és adakozásra szólította fel őket, de még mindig hiányzik 500 dollár. Ez akkoriban igen tetemes összegnek számított, mai értéke 14 000 dollár (4.5 millió Ft) körül van.

Solomon rokonok segítségével és több értéktárgyuk zálogba adásával összegyűjtötte az összeget.

A hálás Caruana atya és az őt követő papok tartották szavukat: minden hétfő reggel megjelent valaki az üzletben és apránként visszafizette a kölcsönt, a vasárnapi perselypénzt felhasználva.

1920-ban Solomon szívrohamot kapott és meghalt. Az üzlet vezetését Esther vette át.

Két évtizeddel később, amikor egyre több ország vált Hitler gyilkoló gépezetének martalékává, Esther kétségbeesett leveleket kapott Európában maradt rokonaiktól. Arra kérték, hogy szerezzen nekik bevándorló vízumot Amerikába. Esther mindent megpróbált, de nem járt sikerrel. Valaki azonban azt javasolta, hogy próbáljon meg kubai vízumot szerezni, arra nagyobb az esélye. A nő ajánlást kapott a kubai katolikus vezetőhöz.

Esther azonnal Havannába repült. A reptéren megdöbbenésére Caruana atya várta. Az egykori fiatal pap időközben jelentős előmenetelt ért el az egyházban és már Kuba érsekeként és pápai nunciusként szolgált. Már mindent tudott Esther érkezésének okáról és megígérte, hogy megszerzi a szükséges iratokat.

Caruana érsek állta a szavát és hamarosan több mint két tucat vízumot szerzett az életveszélyben lévő rokonságnak, akik így megmenekültek a haláltól.

Az Ueberal házaspár nagylelkűségét a plébánia közössége is nagyra értékelte. Zsidó támogatóik előtt tisztelegve a templom mennyezetének közepére egy nagy Dávid-csillagot festettek.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Soha nem tudta meg egy holokauszttúlélő, hogy édesanyja túlélte a háborút

Eva koncentrációs táborban született, és soha nem ismerte sem a szüleit, sem a rokonait. Eva halála után a lánya egy DNS teszt segítségével fedezte fel soha nem ismert rokonait.