Soha nem tudta meg egy holokauszttúlélő, hogy édesanyja túlélte a háborút

Eva koncentrációs táborban született, és soha nem ismerte sem a szüleit, sem a rokonait. Eva halála után a lánya egy DNS teszt segítségével fedezte fel, hogy Amerikában élnek nagynénjei, akik soha nem adták fel, hogy egy nap megtalálják elveszett húgukat. 

Az 52 éves Clare Reay csak annyit tudott édesanyja életéről, hogy a második világháború után egy izraeli árvaházban helyzeték el, és, hogy egy brit házaspár fogadta örökbe.

Clare 2020-ban születésnapi ajándékként kapott egy MyHeritage DNS-készletet a fiától amely segítségével megtalálta édesanyja rokonait – írja a Femail.

A 2014-ben elhunyt Evának 1940-es évek elején egy zsidó tinédzserlány Dora adott életet, akit szüleivel együtt Auschwitzba hurcoltak. Dora valamikor elszakadt a gyermekétől, bár nem tudni mikor, és milyen körülmények között.

Eva Izraelbe került, majd örökbe fogadták és az Egyesült Királyságban nevelkedett. Dora túlélte a háborút és az Egyesült Államokban telepedett le, ahol férjhez ment, és még két lánya született, a ma 74 éves Jean és a 73 éves Dena, akik elmondták a brit lapnak, hogy édesanyjuk egész életében az elvesztett lányát kereste.

„Édesanyám semmit sem tudott a biológiai családjáról, még mindig nem tudjuk, hány éves volt, amikor anyjával különváltak, mivel soha nem volt születési anyakönyvi kivonata, és fogalma sem volt a születési dátumáról’ – mondta Clare – Emlékezett az izraeli árvaházra, és felidézett különböző eseményeket abból az időszakból, de a biológiai édesanyjáról nem voltak emlékei”.

Jean és Dena a halála előtt megígérték édesanyjuknak, hogy teljesítik az álmát, és megtalálják a gyermekét.

2020 elején ez meg is történt, amikor Dena értesítést kapott a MyHeritage-től, amelyben közölték vele, hogy van egy unokahúga, aki az Egyesült Királyságban él.

„Kezdetben teljesen hitetlenkedtem” – vallotta be Clare. „Aztán megkértem Denát, hogy magyarázza el, hogyan váltak el egymástól az anyja és a nővére. Elmondta, hogy valahogy egy koncentrációs táborban váltak el egymástól, majd küldött egy fényképet az édesanyjáról, és egyáltalán nem volt kétségem afelől, hogy ez az én édesanyám édesanyja. Teljesen elöntött az izgalom és az öröm, hogy megtaláltuk édesanyám családját, de ugyanakkor szomorúsággal töltött el, hogy édesanyám nem volt itt, amikor ezt a hihetetlen felfedezést tettem.”

75 Years After Mother and Child Separated at Auschwitz, Their Families Reunite Thanks to MyHeritage

When Clare Reay’s son bought her a MyHeritage DNA test, she hoped to discover a little about her mother’s ethnic background.She never imagined that the test …

Claire nagynénjeitől megtudta, hogy nagyanyja Dora Mortkowitz 1927-ben született Varsóban. A második világháború kitörésekor szüleivel először a gettóba, majd Auschwitzba majd Majdanekbe került.

Valamikor az 1940-es évek elején mikor még csak tizenéves volt, Dora életet adott Evának.

Eva születésének körülményei miatt soha nem tudta meg, hogy hol és mikor született, és úgy élte le az életét, hogy nem tudta a születésnapját.

Egy bizonyos ponton anya és lánya elváltak egymástól.  A koncentrációs táborok felszabadulásakor Evát egy izraeli árvaházba küldték, míg Dora egy táborba került, mielőtt az Egyesült Államokba költözött.

Clare elmondta: „Sajnos még mindig nagyon keveset tudunk arról, ami azelőtt történt, hogy édesanyám Izraelbe érkezett, a koncentrációs táborról semmire sem emlékezett.

A nagynénéim fantasztikus képet festettek arról, hogyan nőttek fel Dorával, a személyiségéről, a vonásairól, olyan sok szembetűnő hasonlóság van Dora és az én édesanyám között, hogy gyakran azt gondoljuk, akár ugyanarról a személyről is beszélhetnénk.”.

Az első találkozást késleltették a Covid-szigorítások és végül csak idén novemberben tudott létrejönni, de mind a nagynénik mind az unokahúg számára is megható, és euforikus pillanatok voltak.

A család most azt reméli, hogy többet megtudhat Dora háború előtti életéről.

Ismerjük-e saját hőseinket? Interjú Susanna Egrivel

Susanna Egri magyar holokauszt-túlélő, de olasz táncművészként ismerik a nagyvilágban. Nagyapja volt zsidó, és emiatt az egész családjára halál várt a második világháború idején.