Német kancellár Jeruzsálemben: a nemzetközi szankciók működnek

Az Ukrajna lerohanásáért Oroszországot sújtó szankciók működnek, s a jelenlegi helyzetben nem lesz külső katonai beavatkozás – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár jeruzsálemi látogatásán szerdán, Naftali Bennett izraeli kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Jediót Ahronót című újság hírportáljának jelentése szerint.

„A szankciók hatásosak, s erőfeszítések folynak a háború befejezésére”

– mondta a német kormányfő az ukrajnai háborúról Jeruzsálemben az újságíróknak.

Bennett az oroszokat meg nem nevezve azt emelte ki, hogy „még nem késő a feleket bevinni a csatatérről a tárgyalószobába”.

„Vezetőként kötelességünk mindent megtenni a vérontás megállítására”

– hangsúlyozta Bennett, miután kettejük sajtótájékoztatóját azzal a megjegyzéssel nyitotta meg, hogy előzőleg a tárgyalásaikon hosszasan beszélt a német kancellárral az ukrajnai helyzetről.

„Izrael Ukrajna népe mellett áll, rengeteg humanitárius felszerelést küldtünk”

– hangsúlyozta az izraeli kormányfő. Kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy Izrael miért nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat:

„Precíz és felelősségteljes politikánk van, melynek célja az ukrán nép megsegítése. Mindent megteszünk, amit csak tudunk”

– felelte a sajtó szerint Oroszország szíriai katonai jelenléte miatt óvatosan fogalmazó miniszterelnök.

Miért törekszik Izrael semlegességre az orosz-ukrán ügyben?

Hétvégén Beni Ganz meglehetősen szűkszavúan beszélt a konfliktusról, Avigdor Liberman pedig kijelentette, hogy nem Izrael dolga foglalkozni a kérdéssel.

„Szörnyűek az ukrajnai hírek. Tele vagyunk aggodalommal a konfliktus alakulása miatt, s mindent el kell követni a helyzet megváltoztatásáért”

– mondta Scholz.

„Már most is látjuk a menekültek számát, sokan érkeznek Európába, és ez még növekedni fog. Erőfeszítéseket teszünk a háború befejezésére, béketárgyalások folytatására. A harcok minden egyes napja rombolja az infrastruktúrát, kioltja civilek és katonák életét mindkét oldalon, és ezt meg kell akadályozni”

– tette hozzá.

„Világos az irányunk: nem kezdünk katonai támadásba a NATO-val, nem lesz katonai szerepvállalás, ez a jelenlegi helyzetben nem lenne helyes”

-hangsúlyozta.

„A szankciók hatásosak, s ezt azt jelenti, hogy a megfelelő megközelítést kezdtük alkalmazni. Jelenleg fenn kell tartanunk a következetességet és az óvatosságot”

– tette hozzá.

„Fontos volt számomra, hogy a bonyolult helyzet ellenére eljöjjek Izraelbe”

– nyilatkozott Scholz, aki kinevezése óta először látogatott az országba, ahol Bennettel folytatott megbeszélése előtt felkereste a Jad Vasem holokausztmúzeumot is.

A Bundeswehr nem tudja megvédeni Németországot

A Bundeswehr szétverése nem a véletlen műve volt: Pontosan illett ahhoz a felfogáshoz, miszerint a német nemzet legfőbb feladata önmagát megszüntetni.