Lezuhant Biden támogatottsága

A felmérés egyelőre nincs az ukrajnai válsághoz igazítva, az amerikaik véleménye elsősorban a gazdasági eredményeket reflektálja. 

Biden elnöknek padlóra kerültek a népszerűségi mutatói, és az amerikaiak inflációval és gazdasággal kapcsolatos mélységes elégedetlensége előnyhöz juttatta a republikánusokat a 2022-es félidős választások előtt – derül ki egy vasárnap közzétett felmérésből.

Az ABC News/Washington Post felmérése szerint az elnök népszerűsége 37 százalékra zuhant – 55 százalékos rosszallás mellett -, ami november óta 4 százalékpontos, 2021 áprilisa óta pedig 15 százalékpontos csökkenést jelent – írja a New York Post.

Biden közvélemény-kutatási adatait a gazdaság (37 százalék helyesli, 58 százalék helyteleníti) és a koronavírus-járvány (44 százalék helyesli, 50 százalék helyteleníti) kezelése húzza le.

A felmérésből az is kiderül, hogy az amerikaiak szerint a republikánusok jobban kezelnék a gazdaságot, mint a demokraták, 54 százalék 35 százalékkal szemben – ez 7 százalékpontos növekedést jelent november óta.

Egy másik felmérés azt sugallja, hogy az ukrán válság kezelésével sem elégedettek az amerikaiak. Az amerikai választók többsége szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem szállta volna meg Ukrajnát, ha Trump korábbi elnök még hivatalban lenne – derül ki egy pénteken közzétett új felmérésből – írja The Hill.

A Harvard Center for American Political Studies (CAPS)-Harris Poll pénteken közzétett új felmérése szerint a megkérdezettek 62 százaléka úgy véli, hogy Putyin nem lépett volna fel Ukrajna ellen, ha Trump lett volna az elnök. Ha szigorúan a demokraták és a republikánusok válaszait nézzük, a republikánusok 85 százaléka, a demokraták 38 százaléka válaszolt így.

Ugyanakkor az összes megkérdezett amerikai 38 százaléka úgy vélte, hogy Putyin akkor is lerohanta volna Ukrajnát, ha Trump lett volna az elnök.

Kép: MTI/EPA/Consolidated News Photos Pool/Chris Kleponis

Trump: ha én lennék az elnök, az oroszok nem rohanják le Ukrajnát

Trump szerint Kína hamarosan lerohanhatja Tajvant.