Ukrajna izraeli önkénteseket toboroz az orosz invázió elleni harcra

Egy mostanra törölt bejegyzésben az Tel-Aviv-i ukrán nagykövetség önkénteseket keres „az orosz agresszor elleni harcban való részvételre” – írja a The Times of Israel.

Az izraeli ukrán nagykövetség szombaton aktív toborzásba kezdett Izraelben az orosz hadsereg elleni harcra, mivel országa teljes körű invázióval néz szembe.

„A nagykövetség megkezdte azon önkéntesek listájának összeállítását, akik részt kívánnak venni az orosz agresszor elleni harci cselekményekben”

– írta a nagykövetség egy ukrán nyelvű nyilvános Facebook-bejegyzésben.

A bejegyzésben a nagykövetség arra kérte azokat, akik „részt kívánnak venni Ukrajna védelmében az orosz katonai agresszióval szemben”, hogy küldjenek egy e-mailt személyes adataikkal, beleértve az esetleges „katonai szakterületüket”.

Pénteken, a Facebook-poszt közzététele előtt Ukrajna izraeli nagykövete újságíróknak azt mondta, hogy hivatala ellenőrizte és megbizonyosodott arról, hogy az izraeliek számára legális az ukrán hadseregben való önkéntes szolgálat.

Izraelben nincs olyan törvény, amely megtiltaná, hogy az állampolgárok más országok hadseregében önkénteskedjenek.

Az orosz invázó ellen tüntettek Izraelben

Sokan „Putyin az új Hitler” feliratú táblával tüntettek, de volt olyan is, aki a helyszínen égette el orosz útlevelét.

Az ukrán nagykövetség bejegyzését később törölték a Facebook-oldaláról. A lépésre nem adtak magyarázatot.

Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy tudott a Facebook-bejegyzésről, mielőtt azt törölték volna, de nem kívánta tovább kommentálni. Arra a kérdésre, hogy a posztot izraeli kérésre vették-e le, nem válaszoltak.

Becslések szerint mintegy 500 ezer izraeli rendelkezik ukrán gyökerekkel, többségük a Szovjetunió összeomlását közvetlenül követő években érkezett Izraelbe.

De több tízezren vándoroltak be az elmúlt néhány évben, miután Oroszország 2014-ben megszállta a Krímet. Az izraeli kötelező sorkatonai szolgálat miatt e félmillió ukrán származású izraeli közül sokan már kiképzésben részesültek.

Garry Kaszparov: Így lehet mattot adni Putyinnak

A világhírű sakknagymester négy pontban vázolta fel, hogyan lehetne megállítani Oroszországot.