Az orosz invázó ellen tüntettek Izraelben

A rendőrség 4 embert letartóztat a diplomáciai képviselet külső falán lévő graffiti miatt; több százan gyűltek össze a haifai orosz konzulátusnál is – írja a The Times of Israel.

Izraeliek százai gyűltek össze csütörtökön szakadó esőben a tel-avivi orosz nagykövetség előtt, hogy tiltakozzanak az ukrajnai orosz invázió ellen.

Sok tüntető „Putyin az új Hitler” és „Állítsuk meg Putyint, állítsuk meg a háborút” feliratú táblákkal tüntetett.

Az óriási ukrán zászlókkal, az időjárás viszontagságainak kitéve a tüntetők orosz, ukrán és héber nyelvű jelszavakat kiabáltak, amelyek Putyin ellen irányultak, és felidézték a múltbeli ukrán függetlenségi küzdelmeket.

„Becsület a hősöknek, becsület Ukrajnának”

– skandálták, miközben villámok hasítottak a levegőbe.

A rendőrség közölte, hogy négy embert tartóztattak le, akik állítólag részt vettek abban, hogy a tüntetés során graffitit fújtak a nagykövetség külső falára.

Anastasiia Lapatina on Twitter: „Russian citizen burning their passport in #Israel amid mass anti-war protests. pic.twitter.com/8QFoxSuTse / Twitter”

Russian citizen burning their passport in #Israel amid mass anti-war protests. pic.twitter.com/8QFoxSuTse

„A rendőrség lehetővé teszi a szólásszabadságot és a tiltakozás szabadságát, de nem engedi a törvény és a közrend megsértését”

– áll a helyi rendőrkapitányság közleményében.

Hasonló tüntetést tartottak a haifai orosz konzulátus előtt is. Néhány tüntető felmászott az épület kapujára és paradicsommal dobálta meg azt – jelentette a Walla hírportál.

A 13-as csatorna híradója szerint a tüntetők közül sokan ukrán gyökerekkel rendelkeznek, sőt családtagjaik is vannak az országban.

A tüntetők az orosz akcióval szembeni dühük kifejezése mellett csalódottságuknak is hangot adtak Izrael óvatos válasza miatt.

Korábban csütörtökön Naftali Bennett miniszterelnök az ukrajnai orosz invázió elítélését – vagy akár Oroszország név szerinti megemlítését – elkerülte a támadás kezdete óta tett első nyilatkozataiban.

„A világrend, ahogyan mi ismerjük, megváltozik”

– mondta az IDF tiszti diplomaosztó ünnepségén Dél-Izraelben.

„A világ sokkal kevésbé stabil, és a mi régiónk is napról napra változik”.

„Nehéz, tragikus időket élünk”

– mondta a miniszterelnök.

„Szívünk a kelet-ukrajnai civilekkel van, akiket ez a helyzet érintett”.

Az ukrajnai háború emlékeztető Izraelnek, hogy csak magára számíthat

A Kijev felett repülő orosz harci gépek emlékeztetnek arra, hogy Izraelnek mindig fel kell készülnie, hogy megvédje magát. Méghozzá egyedül.