„Mentális problémákra” hivatkozva legitimizálják a terrort a radikális csoportok

Az amerikai zsidók ismét a politikai erőszak elfogadható célpontjaivá váltak – írja Michael Starr a Jerusalem Post hasábjain. 

„A terrorizmus elfogadhatóvá vált az Egyesült Államokban, ha a megfelelő ügyet szolgálja és a megfelelő emberek ellen irányul” – írja Starr

A szerző szerint az amerikai zsidóság ismét elfogadható célpontja lett a politikai erőszaknak.

„A közelmúltban elkövetett terrortámadásokat, amelyekben a terroristák ideológiája szerint a zsidók voltak a célpontok vagy ellenségek, az aktivisták úgy bagatellizálták el, mintha azok mentális betegségek következményei lennének. Az erőszak és a radikális ideológiai elemek szétválasztása csak még több erőszakhoz fog vezetni, különösen a zsidók ellen”

– állítja a Starr.

Múlt hétfőn egy zsidó louisville-i polgármesterjelöltet majdnem megöltek egy merényletben. A merénylő, Quintez Brown nem ismeretlen személy egy louisville-i lap munkatársa volt, és a Black Lives Matter mozgalom is platformot adott neki sőt Barack Obama volt elnök és Joy Reid, az MSNBC televíziós személyisége is. Brown nem csak a BLM szószólója volt. A közösségi médián radikális fekete nacionalista és fekete héber izraelita retorikát terjesztett, ez utóbbi egy olyan mozgalom, amely rendkívül ellenséges a zsidókkal szemben.

Brown indítékait még nem hozták nyilvánosságra, de a célpontot és az ideológiáját tekintve minden valószínűség szerint terrorista indítékokról van szó a szerző szerint.

„A Louisville-i rendőrség közölte, hogy Brown támadásának oka lehetett Greenberg zsidó identitása, polgármesterjelöltsége vagy Brown mentális problémái. Ez utóbbi az, amire sok aktivista és szervezet, köztük a Black Lives Matter Louisville (BLM-L) is összpontosított, ami egy újabb pontja lett annak a nyugtalanító mintának, amelyben a mentális egészséget pajzsként használják fel egyes politikai erőszakos cselekményekhez.

Ahelyett, hogy elítélte volna egy amerikai politikus elleni merényletkísérletet, a Louisville Community Bail, amely a BLM-L egyik tagszervezete, büszkén fizette ki Brown 100 000 dolláros óvadékát. A BLM-L egy homályos nyilatkozatot adott ki, miszerint nem találnak örömet az erőszakban általában, és a közelmúltbeli amerikai polgári zavargások és a COVID-19 korlátozások okozta PTSD-re hivatkoztak Brown tetteinek okaként”

– írja Starr.

Óvadékkal kiengedték a BLM aktivistát, aki rálőtt a zsidó polgármester-jelöltre

A helyi BLM már le is tette az óvadékot az aktivistájukért, aki hétfőn megpróbált meggyilkolni egy demokrata politikust.

Malik Faisal Akram január közepén fegyverrel fenyegetőzve túszul ejtette a Colleyville-i Bét-Izrael Zsinagógát. A szerző emlékeztet, hogy annak ellenére, hogy egy zsidó intézményt vett célba, az FBI nem volt hajlandó megerősíteni az antiszemita indítékot. Akram indítékait Brownhoz hasonlóan mentális problémaként kezelték. Ez ellentétben áll a kinyilvánított céljával, hogy egy al-Kaida-terroristát akart szabadon engedtetni.

Darrell Brooks Jr. 2021 novemberében Wisconsinban belerohant terepjárójával egy karácsonyi felvonulásba, ahol 6 ember meghalt és 60 megsebesült, köztük gyerekek. Az év egyik legszörnyűbb terrorcselekményét az első jelentésekben autóbalesetként bagatellizálták el – idézi fel a szerző. Később mentális betegségnek tulajdonították. A közösségi médiában Brooks erőszakos, fehérellenes tartalmakat, Hitler-párti és zsidóellenes mémeket osztott meg. A sértő anyagok és retorika nagy része ismét a fekete héber izraeliták tanaihoz igazodott.

A terrorizmus mentális betegségnek való tulajdonítása felmenti az ideológiák követőit – szögezi le Starr.

„Az, hogy valaki nem értette, miért lőtt Brown Greenbergre, nem jelenti azt, hogy Brown sem értette. Lehet, hogy Brownnak tényleg poszttraumás stressz-szindrómája van, de a társadalom sok jól működő tagja szenved mentális betegségben. Bármilyen mértékű mentális betegség, legyen az bármilyen csekély, nem jelenti azt, hogy az illető nem rendelkezik mentális kompetenciával” – írja a publicista.

„Az ideológiák, amelyeket cinikusan elválasztanak ezektől a támadásoktól, olyan konspiratív narratívákkal rendelkeznek, amelyek egy olyan ellenségre összpontosítanak, amely minden rossz forrása. Olyan puritán ragaszkodást hirdetnek, amelyben a követőiknek bizonyítaniuk kell erényüket. A kiszolgáltatottakat, például a mentálisan sérülteket, akiknek korlátozottabb az árnyalatnyi képességük, ezek az ideológiai jellemzők felkészítik az erőszakos cselekmények elkövetésére. A mentális egészség nem motiváció, de megszüntetheti a gátlást, hogy bármilyen eszközt felhasználjon motivációi céljának eléréséhez”

– fejti ki a cikk.

„Az amerikai társadalom egyre inkább etnikai és vallási csoportjaik alapján tulajdonít erkölcsi jelleget az egyéneknek. Egyeseket elnyomott népeknek tekintenek, akik nem tehetnek rosszat, másokat pedig elnyomóknak, akik nem tehetnek jót. Az USA-ban a zsidókat az elnyomó osztály részének tekintik. Ezért nincs nagy felháborodás a New York utcáin zsidók ellen elkövetett támadások miatt, amelyek közül az elmúlt három évben sokat fekete héber izraelita radikálisok követtek el. Ha egy zsidót megütnek, azt felütésnek tekintik” – állítja Starr.

A cikk szerint a zsidók, ázsiaiak vagy bármely más amerikaiak elleni erőszak elbagatellizálása mentális betegség vagy bármilyen más kifogás miatt, mert az erőszak egy erkölcsileg előnyben részesített csoporttól származik, még több tragédiához fog vezetni.

Borítókép: Darrell Brooks gázolós tömeggyilkos

Emmanuel Macron törvénymódosítást akar, miután Sarah Halimi gyilkosa megúszta a tárgyalást

A franciaországi zsidó szervezetek körében is nagy felháborodást keltett a francia legfelsőbb bíróság döntése.