Emmanuel Macron törvénymódosítást akar, miután Sarah Halimi gyilkosa megúszta a tárgyalást

Emmanuel Macron francia elnök változást sürget a francia törvényben, miután egy muszlim férfi, aki meggyilkolta zsidó szomszédját, megúszta a tárgyalást az ügyben, mondván, hogy kábítószeres befolyásoltság alatt állt a gyilkosság elkövetésekor – írja az Index.

A franciaországi zsidó szervezetek körében is nagy felháborodást keltett a francia legfelsőbb bíróság döntése, amely szerint a férfi, Kobili Traore büntetőjogilag nem felelős a 2017-ben elkövetett gyilkosságért.

A 27 éves férfi azt kiabálta, hogy „Allahu akbar”, miközben 65 éves zsidó szomszédját, Sarah Halimit 2017-ben kilökte a nő párizsi lakásának ablakán. Áldozta a helyszínen szörnyethalt.

Traore állítólag marihuánafüggő, Halimi halála óta pszichiátriai kezelés alatt áll. A legfelsőbb bíróság szerint a muszlim férfi a gyilkosság közben delíriumos állapotban volt és ezért nem felelős cselekedetéért.

Véleményem szerint attól még, hogy valaki úgy dönt, hogy drogot vesz be és aztán „megőrül”, nem menti fel a büntetőjogi felelőssége alól.

– árulta el Macron a véleményét az bíróság döntéséről. Hozzátette:, felkéri az igazságügyi miniszterét, Eric Dupond-Morettit, hogy amilyen hamar csak lehet jelentse be a törvény megváltoztatását ez ügyben, írja a France24.

Halimi meggyilkolása újra felszínre hozta a francia közbeszédben a Franciaországban, nagyrészt bevándorlónegyedekben élő radikalizálódott muszlim fiatalok antiszemitizmusáról szóló vitákat.

Nem az én dolgom kommentálni a bíróság döntését. Ugyanakkor szeretném biztosítani az áldozat családját, és minden francia zsidó állampolgárt, akik várták a most elhalasztott tárgyalást, a támogatásomról és arról, hogy a köztársaság határozottan vádi őket.

– nyilatkozta Macron.

Megúszhatja a szigorú büntetést Sarah Halimi gyilkosa

Az antiszemita elkövető kannabiszt fogyasztott a gyilkosság előtt, ezért nem biztos, hogy felelősségre vonhatja a francia legfelsőbb bíróság.