Megúszhatja a szigorú büntetést Sarah Halimi gyilkosa

Az antiszemita elkövető kannabiszt fogyasztott a gyilkosság előtt, ezért nem biztos, hogy felelősségre vonhatja a francia legfelsőbb bíróság.

Szerdán kezdett tárgyalni a francia legfelsőbb bíróság egy antiszemita gyilkossági ügyet – számol be róla a The Algemeiner.

Egyelőre még az sem biztos, hogy Kobili Traorénak meg kell jelennie a bírósági tárgyaláson, ugyanis lehet, hogy túlzott kannabiszfogyasztására hivatkozva ejtik az ellene felhozott vádakat. Traoré 2017. április 4-én ölte meg szomszédját, a 65 éves zsidó nőt, Sarah Halimit, de annyi drogot fogyasztott előtte, hogy nem volt beszámítható tudatállapotban.

A 30 éves férfi brutálisan megverte a nőt, mielőtt kilökte a harmadik emeleti lakása ablakán, közben pedig antiszemita és iszlamista jelszavakat kiabált, de meglepetésre a bíróság úgy döntött, hogy a drog miatt nem volt büntetőjogi felelősségének tudatában.

A franciaországi zsidó közösséget megdöbbentette az eset, a francia sajtó pedig hangsúlyozta: Traoré eddigi egyetlen bírósági tárgyalásán beismerte a gyilkosságot, és kifejezte megbánását. A héten elkezdődött a per a legfelsőbb bíróságon, de várhatóan a szerv nem fogja felülbírálni az eredeti döntést.

Egy névtelen bírósági forrás a Europe 1 csatornának azt mondta: a főtanácsnok kitart amellett, hogy a férfi nem volt beszámítható. Ha eszerint döntenek, akkor Traorének a pszichiátrián kell maradnia egészen addig, amíg az orvosok nem látják úgy, hogy vissza tudna illeszkedni a társadalomba.

A tett helyszínére 20 évig nem mehet vissza, és ugyanennyi ideig nem is veheti fel a kapcsolatot Halimi családtagjaival. Egyéb büntetést nem kapna.

Halimi családjának ügyvédje szerint a beismerés és a megbánás nem lehet enyhítő körülmény, és kitartanak amellett, hogy a férfi tudatában volt annak, amit tett.

Az ügyvéd szerint a franciák számára precedensértékű lehet az eset, hiszen azzal szembesülhetnének, hogy a drogfogyasztás felmenti őket a büntetőjogi felelősség alól, és hangsúlyozta: a francia törvények szerint az alkohol-, vagy drogfogyasztás súlyosbító körülmény is lehet. „Például, nemi erőszak esetén az alkoholfogyasztás súlyosbítja a büntetést, és más erőszakos bűncselekmények esetében is” – mondta.

A legfelsőbb bíróság heteken belül dönthet Traoré sorsáról.

Egészen elképesztő: füvezett, ezért megúszhatja tettét az antiszemita gyilkos

A zsidó közösség és a francia közélet nagy része egyaránt botrányosnak nevezte a bíróság döntését.