Óvadékkal kiengedték a BLM aktivistát, aki rálőtt a zsidó polgármester-jelöltre

Craig Greenberg kifakadt az amerikai igazságszolgáltatással szemben, amely lehetővé teszi, hogy elengedjenek egy férfit, aki két napja megpróbálta őt ölni egy nyilvános rendezvényen. 

„Büntető igazságszolgáltatási rendszerünk egyértelműen elromlott” – írta Craig Greenberg. „Szinte lehetetlen elhinni, hogy valaki hétfőn gyilkosságot kísérelhet meg, és szerdán kisétálhat a börtönből.”

A 21 éves Brownt hétfőn tartóztatták le, miután a vádak szerint tüzet nyitott Greenberg irodájában, ahol négy társával éppen megbeszélést folytatott. A lövöldözésben senki sem sérült meg, bár Greenberg megjegyezte, hogy a ruháját súrolta egy golyó – számolt be a Post Millennial.

Szerdán a BLM Louisville-i szervezetet letette Brown készpénzes óvadékát, arra hivatkozva, hogy Brownnak „támogatásra van szüksége”. A férfi a fegyverviselési tilalom híve és a BLM aktivistája.

Brownt gyilkossági kísérlettel és négyrendbeli szándékos veszélyeztetéssel vádolják. A férfi ártatlannak vallotta magát.

A Daily Mail szerint Brown barátai azt állítják, hogy a lövöldözés idején „mentális válságban” szenvedett, Brown ügyvédje, Rob Eggert pedig azt mondta, hogy „komoly mentális problémákról van szó”, hozzátéve, hogy ki fogja vizsgáltatni Brownt.

Eggert állítólag elítélte azokat a feltételezéseket is, hogy a támadás antiszemita volt.

„Ha valaki mentális betegséggel küzd, és őrizetben van, akkor azt az őrizetben kell értékelni és kezelni” – tette hozzá Greenberg a nyilatkozatában. „Együtt kell dolgoznunk, hogy helyrehozzuk ezt a rendszert”.

Greenberg elmondta, hogy őt és munkatársait „traumaként érte” a hír, hogy Brownt óvadék ellenében szabadon engedték.

„Ennek ellenére bízom abban, hogy a rendőrség megfelelően lefolytatja a nyomozást, hogy az engem megölni próbáló személyt megfelelően felelősségre vonják” – tette hozzá Greenberg. „Függetlenül attól, hogy mi vezet valakit erőszakos bűncselekmény elkövetésére, annak következményei kell, hogy legyenek”.

Greenberg azzal folytatta, hogy „túl sok család él félelemben városunkban a fegyveres erőszak állandó fenyegetése miatt”, és hogy mindenkinek együtt kell dolgoznia a rendszer kijavításán, hogy az mindenki számára működjön, és „az erőszakos bűncselekmények megelőzésére összpontosítson”.

Miután óvadék ellenében szabadlábra helyezték, Brownt házi őrizetben fogják tartani, és GPS-es bokamonitorral látták el, amikor szerda este elhagyta a Metro Corrections-t, miután kifizették az óvadékot, a Daily Mail szerint.

Zsidó polgármesterjelöltre lőtt egy BLM aktivista Louisville-ben

Nincs kizárva az antiszemita indíték sem.

A Kentucky államot képviselő Mitch McConnell szenátusi kisebbségi vezető is bírálta Brown szabadlábra helyezését.

„Ez a szélsőbaloldali Black Lives Matter aktivista és a rendőrség pénzügyi leszerelésének szurkolója besétált egy zsidó demokrata kampányközpontjába, és tüzet nyitott” – mondta McConnell csütörtöki nyilatkozatában.

„De képzeljék el: már ki is engedték a börtönből” – tette hozzá McConnell. „Egy baloldali óvadékalap a BLM Louisville-i szervezetével együttműködve letette érte az óvadékot. Kevesebb mint 48 órával azután, hogy ez az aktivista szó szerint megpróbált megölni egy politikust, a radikális baloldal letette az óvadékot elvtársukért a börtönből”.”

„Biztos vagyok benne, hogy ha magukat konzervatívnak valló aktivisták megpróbálnának meggyilkolni egy politikust, függetlenül annak mentális állapotától, a média 24/7 országos beszélgetést nyitna a jobboldali retorikáról” – folytatta.

Évekkel a lövöldözés előtt Brownt Barack Obama alapítványa 2019-ben „felemelkedő személynek” nevezte, és beválasztották a volt elnök My Brother’s Keeper programjának résztvevőjévé.

Brown egy időben a Louisville Courier Journal rovatvezetőjeként is dolgozott, a fegyvertartásról és a rendőrségről írt cikkeket.

Egyik cikke 2019 júliusában jelent meg, címlapon: „Kentucky rejtett viselésről szóló törvénye azt mutatja, hogy az életed nem számít a fegyvert szerető republikánusoknak” címmel jelent meg.

A WHAS 11-nek nyilatkozva a BLM Louisville szervezője és a Louisville Community Bail Fund társalapítója, Chanelle Helm elmondta, hogy a szervezet szeretné, ha Brown valahol biztonságban lenne, amíg a tárgyalására vár, tekintettel a Louisville Metro Department of Corrections-ben a közelmúltban történt halálesetek sorozatára.

„Azt követelik, hogy ez az egyén, ez a fiatalember, akinek támogatásra és segítségre van szüksége, teljes mértékben bűnhődjön” – mondta Helm.

Helm hozzátette, hogy azt mondta, azt akarja, hogy legyen egy terv, hogy Brown hozzáférjen a mentális egészségügyi forrásokhoz, amelyekre szüksége van, amikor kijön. Azt mondta, hogy az olyan aktivisták és szervezők, mint Brown, valószínűleg PTSD-ben szenvednek az elmúlt néhány év társadalmi zavargásai és a koronavírus-járvány után.

Frontális ütközés — Justin Trudeau és a kamionos konvoj

Vajon hogyan reagál Trudeau kemény fellépésre a politikai iránt általában közömbös és nyugalomhoz szokott kanadai társadalom? Hajdú Tímea összefoglalója.