Zsidó polgármesterjelöltre lőtt egy BLM aktivista Louisville-ben

A fegyveres tüzet nyitott egy zsidó demokrata képviselőre, aki a Kentucky állambeli Louisville polgármesterjelöltje. Craig Greenberg, a jelölt azt mondta, biztonságban van — írja a Forward.

„A csapatom és én szerencsére mindannyian biztonságban vagyunk”

– írta Greenberg a támadás után hétfőn Twitteren közzétett üzenetében.

„Most mindannyian [a Louisville-i rendőrséggel] vagyunk. Amint lehetséges, friss hírekkel fogok szolgálni. Köszönöm a felém áradó támogatást”.

Erika Shields, Lousiville rendőrfőnöke szerint Greenberg volt a célpont, és egy golyó hatolt át a ruháján. Szerinte nincs kizárva, hogy Greenberget azért vették célba, mert zsidó.

„Greenberg úr zsidó, szóval ez a lehetőség is felmerült”

– mondta.

„Nem tudjuk, hogy ez a jelölt származásához kötődik-e, politikai okokból történt-e, vagy olyan valakivel van dolgunk, akinek mentális problémái vannak. Tényleg nyitott szemmel kell járnunk, és folyamatosan kell vigyáznunk a közösségünkre”.”

Greenberg egy profi birkózó vállalkozást vezet, és tavaly jelöltette magát polgármesternek.

A merénylet elkövetésével a 21 éves Quintez Brownt vádolják, aki szintén indult az önkormányzati választásokon, és már őrizetbe is vették.

Brown a Black Lives Matter radikális szervezet aktivistája.

A Washington Post értesülése szerint az elkövető a Louisville-i Egyetemre járt politológia szakra. Mivel korábban erőszakmegelőző csoportokkal dolgozott,

Brownt elsőévesként beválasztották az Obama Alapítvány egyik programjába, ahol találkozott a volt elnökkel

– olvasható az egyetem cikkében.

Brown ezt követően gyakornokként véleménycikkeket írt a Courier-Journalnak – számolt be az újság -, és részt vett a faji igazságosság elleni 2020-as tüntetéseken. Júniusban Brown családja a közösség segítségét kérte, miután eltűnt – számolt be a WAVE.

Brownt július 1-jén találták meg épségben, és a családja magánéletük tiszteletben tartását kérte, „amíg a legközvetlenebb szükségletet, azaz Quintez fizikai, mentális és lelki szükségleteit kielégítjük” – számolt be a Courier-Journal.

Körülbelül öt hónappal később Brown bejelentette, hogy a Louisville-i városi tanácsba kíván bekerülni.

Tüntetések, gyújtogatások az amerikai városokban a Breonna Taylor-ügy miatt

A kijárási tilalom ellenére éjjel is folytatódtak a megmozdulások Louisville-ben.