Tüntetések, gyújtogatások az amerikai városokban a Breonna Taylor-ügy miatt

Annak ellenére, hogy a kentuckyi Louisville polgármestere kijárási tilalmat rendelt el helyi idő szerint este kilenc órától, a városban éjjel is folytatódtak a megmozdulások.

Tüntetések voltak az északnyugati Washington államban fekvő Seattle városában, az oregoni Portlandben, a pennsylvaniai Philadelphiában, New Yorkban, a georgiai Atlantában és a szövetségi fővárosban, Washingtonban és Los Angelesben is.

Az erőszakba torkolló tüntetések szerdán délután törtek ki, miután Daniel Cameron, Kentucky főállamügyésze sajtókonferencián ismertette, hogy a márciusban, rendőri intézkedés közben Louisville-ben lelőtt 26 éves afroamerikai Breonna Taylor ellen eljáró három rendőr közül csak az egyikük, Brett Hankison ellen emelnek vádat, és nem is gyilkosság, hanem gondatlan veszélyeztetés miatt.

A vádesküdtszék a bizonyítékok alapján úgy döntött: a rendőrök lövései indokoltak voltak, mert a Taylor lakásába berontó rendőrökre a nő barátja — akit egyébként drogkereskedelemmel gyanúsítanak — rálőtt, az egyiküket meg is sebesítette, és ők önvédelemből viszonozták a tüzet.

Hat lövést adtak le Taylorra, aki a helyszínen meghalt. Barátja, Kenneth Walker ellen gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat.

Louisville-ben a tüntetők gyújtogattak és barikádokat emeltek, és még szerdán két rendőrt meglőttek. A feltételezett elkövetőt letartóztatták, csütörtökön vádat is emeltek ellene.

A rendőrség közlése szerint eddig 127 embert vettek őrizetbe.

A The Wall Street Journal című lap helyszíni tudósítása szerint csütörtök éjjel a randalírozók ablakokat törtek be, fosztogattak.

Tüntetők szemetest gyújtottak fel a Kentucky állambeli Louisville-ben. Fotó: MTI/AP/John Minchillo

Robert Schroeder ügyvivő rendőrfőnök 16 helyszínen elkövetett fosztogatásról számolt be.

Seattle-ben a tüntetők a rendőrség épületét vették körbe, és robbanószerkezetet dobtak a bejáratra. Üvegekkel és kövekkel támadtak neki a rendőröknek. Több rendőr megsebesült, 13 tüntetőt letartóztattak.

Portlandben — ahol lényegében hónapok óta folyamatosak a megmozdulások — „Breonna Taylor élete számít!” feliratú táblákkal vonultak a tüntetők.

Atlantában szintén rendőrőrsöt és rendőrautókat támadtak meg, többeket letartóztattak, miután a rendőrök többszöri felszólítása ellenére sem oszlott fel a randalírozó tömeg.

Továbbra is tombolnak a szélsőbaloldali tüntetők Portlandben

„A rendőrség közbelépése ellenére is folytatódott a rongálás. Sokan üzleteket fosztogattak és gyújtogattak” – írja a rendőrség közleménye.