Trump most simán legyőzné Bident

Kevesebb amerikai fél a koronavírustól, mutatja az új felmérés, miközben a republikánusok egyre szélesebb előnyre tesznek szert a demokratákkal szemben a novemberi félidős választások előtt.

Donald Trump valószínűleg legyőzné Joe Biden elnököt egy választási visszavágón egy kedden közzétett új közvélemény-kutatás szerint.

Az Emerson College által végzett felmérés szerint, ha ma tartanának új elnökválasztást,

a korábbi elnök Trump négy ponttal, 48 százalékkal 44 százalék ellenében győzné le Bident a szavazatok számát illetően.

Egy korábbi, tavaly novemberi Emerson-felmérés szerint Trump mindössze két ponttal, 45%-kal 43%-kal vezetett Biden előtt.

Trump 2020-ban négy és fél százalékponttal, 46,8%-kal 51,3%-kal veszített az elnökválasztáson Biden ellen.

A megkérdezettek most is nagyobb valószínűséggel támogatják a republikánus kongresszusi jelölteket a közelgő félidős választásokon, mint novemberben.

A republikánusok tavaly novemberben hét ponttal, 49%-kal 42%-kal vezettek a demokraták előtt, de a keddi felmérésben kilenc pontra növelték előnyüket, és 50%-kal 41%-ra nőtt a különbség.

A felmérés azt is megállapította, hogy

az amerikaiak kevésbé aggódnak a koronavírus miatt, mint 2020 végén: a többség most „mérsékelt fenyegetésnek”, nem pedig „komoly fenyegetésnek” tartja a vírust.

2020 decemberében az amerikaiak 54%-a nevezte a vírust jelentős fenyegetésnek, míg 30%-uk mérsékelt fenyegetésnek, 12%-uk kisebb fenyegetésnek, 5%-uk pedig egyáltalán nem jelentett veszélyt.

Most a megkérdezettek mindössze 28%-a nevezte a vírust jelentős fenyegetésnek, 37%-uk pedig mérsékelt fenyegetésnek tartja. A kisebb fenyegetésnek tekintő amerikaiak aránya majdnem megduplázódott, 20%-ra emelkedett, míg a nem fenyegetőnek tekintők aránya megháromszorozódott, 15%-ra nőtt.

Az Emerson-felmérést február 19. és 20. között végezték, 1138 regisztrált szavazó megkérdezésével, online, mobiltelefonos SMS-hálózati és interaktív hangreakciós telefonos minta kombinációjával.

Az amerikaiak máris visszasírják Trumpot

Egy új felmérés szerint Biden veszít támogatottságából a fekete szavazók körében, és veszítene Trumppal szemben a 2024-es választások hipotetikus párharcában.