Rendkívüli állapot bevezetéséről döntöttek Ukrajnában

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) úgy határozott, hogy az egész országban rendkívüli állapotot vezet be, kivéve Donyeck és Luhanszk megyéket, ahol ez a vészhelyzeti jogi rendszer már érvényben van – közölte Olekszij Danyilov, az RNBO titkára szerdán, a tanács ülését követően.

A döntést még jóvá kell hagynia a parlamentnek. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a törvényhozásnak erről 48 órán belül határoznia kell. A hírportál úgy tudja, hogy a parlament még szerdán dönteni készül róla.

Danyilov kifejtette, hogy a rendkívüli állapothoz kapcsolódó korlátozások régiónként eltérőek lesznek. Közölte, hogy a rendkívüli állapotot a Tanács harminc napra javasolja bevezetni. Szavai szerint ez a legtöbb állampolgár életét semmilyen módon nem fogja érinteni.

„Ez a közrend, a lakosság és a nemzetgazdaság létfontosságú tevékenységét biztosító létesítmények védelmének erősítése lesz, lehet szó a forgalom korlátozásáról, a közlekedés fokozottabb ellenőrzéséről, illetve a magánszemélyek okmányainak ellenőrzéséről. Ezek megelőző jellegű intézkedések, hogy a béke fennmaradjon az országban, a gazdaság működjön, és megakadályozzuk a destabilizációt”

– mondta Danyilov.

Putyin elismerte a szakadár területek függetlenségét

Putyin beszédet mondott hétfő este, amelyben közölte, hogy a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság elismerése mellett döntött.

Denisz Smihal miniszterelnök a kormány szerdai ülését megnyitva, úgyszintén biztosított afelől, hogy a rendkívüli állapot bevezetése nem lesz hatással az ukránok mindennapjaira és az üzleti életre.

„A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács minden régió biztonságának erősítése, az esetleges további agresszióra történő felkészültség fokozása érdekében rendkívüli állapot bevezetését javasolta. Ez mindenekelőtt lehetővé teszi katonaságunk és rendfenntartó tisztjeink számára, hogy jobban kézben tudják tartani a helyzetet. Nem lesz semmilyen különleges hatással az emberek életére vagy vállalkozásaira”

– hangoztatta a miniszterelnök.

Danyilov korábban, a nap folyamán tartott kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egy Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió esetén azonnal hadiállapotot vezetnek be az országban, és erről tájékoztatják a lakosságot.

A rendkívüli állapot nem ugyanaz, mint a hadiállapot, nem jár például kijárási tilalommal.

Az Ukrajinszka Pravda tájékoztatása szerint a rendkívüli állapot csak azokat a jogokat korlátozza, amelyek hozzájárulhatnak a veszélyhelyzet vagy a pánik elterjedéséhez. Például korlátozni lehet a jogot a békés gyülekezéshez, hogy egy helyen nagy tömeg ne koncentrálódjon, a jogot az oktatáshoz, hogy a diákok ne üljenek az osztálytermekben vagy az információterjesztés jogát, hogy álhírek ne terjedjenek.

Ajvé: Moszkva nem csak a szakadárok kezén lévő területeket ismerte el

Oroszország hivatalosan a szélesebb határok közötti Donyeck megye függetlenségét ismerte el, amelynek nagy része jelenleg az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt áll.

Jelenleg nem tartózkodnak orosz csapatok a „Donyecki Népköztársaságban”

– közölte a Moszkva által függetlennek elismert szakadár kelet-ukrajnai terület vezetője, Gyenyisz Pusilin az orosz parlament alsóháza (duma) elnökének első helyettesével, Andrej Turcsakkal szerdán Donyeckben tartott sajtótájékoztatón.

Pusilin hangsúlyozta, hogy

békésen akarja rendezni a határkérdést Ukrajnával, de fenntartja magának a jogot, hogy szükség esetén Oroszország segítségét kérje.

Oroszország a két „népköztársaság” alkotmányában rögzített határok között ismerte el a két területet. Ez egybeesik a polgárháború előtti Donyeck és Luhanszk megyével, amelynek a szakadárok által ellenőrzött része csak mintegy egyharmada.

„Jelen pillanatban nem találhatók itt orosz csapatok”

– jelentette ki Pusilin.

A szakadár vezető a jövőt illetően nem zárta ki, hogy a körülmények és Ukrajnának a helyzettel kapcsolatos álláspontjától függően lehetséges lesz az orosz katonák jelenléte, de – mint megjegyezte – elsősorban saját magukra kell számítaniuk. Ezért folyik a mozgósítás. Hozzátette, hogy a „Donyecki Népköztársaság” és az Oroszországi Föderáció által aláírt szerződés értelmében Oroszországnak joga van katonákat küldeni a területre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn ismerte el a „Donyecki Népköztárság” és a „Luhanszki Népköztársaság” függetlenségét, és együttműködési szerződést írt alá velük. A nyugati országok elítélték Putyin lépését, és újabb szankciókat vezettek be Oroszország ellen.

„Az ukrán fél részéről fokozódik az agresszió”

– jelentette ki Pusilin, provokációkeltéssel és polgári áldozatok halálával vádolva meg Kijevet. Az ukrán kormány tagadja a szakadárok vádjait.

Pusilin elmondta, hogy a nők és gyermekek múlt héten kezdődött evakuálására azért van szükség, hogy a szakadárok hadereje a terület határának a védelmére összpontosíthasson.

Andrej Turcsak, aki egyben a kormányzó Egységes Oroszország párt főtanácsának titkára is, kijelentette, hogy semmilyen erő a világon nem változtathatja meg az orosz elismerés legális eredményét.

Nem tartotta valószínűnek, hogy meg tudnak állapodni a kijevi kormánnyal. Közölte Pusilinnal, hogy Oroszország nem fogja magára hagyni a népét.

Turcsak szerint az orosz csapatok csak akkor vonulnak majd be a két elismert szakadár területre, ha azok vezetői erre kérik őket. Az orosz politikus szerint a bevonulás „békefenntartó” jellegű lenne.

A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó szemtanú katonai járműveket, közöttük harckocsikat látott kedd hajnalban Donyeck elővárosában, miután Putyin elismerte a két szakadár terület függetlenségét. A Reuters egyik riportere legalább öt harckocsit látott oszlopban a város szélén, két másikat a város másik részén, a jelzésüket nem lehetett látni.

A szakadárok szívesen barátkoznának Izraellel — videó

Luhanszk külpolitikai tanácsadója az i24NEWS exkluzív interjújában elmondta, hogy a szakadár terület nyitott lehet az Izraellel való kapcsolatra.