Putyin elismerte a szakadár területek függetlenségét

A Kreml szerint Putyin elnök úgy döntött, hogy elismeri Ukrajna két, az oroszok által támogatott szakadár köztársaság függetlenségét – írja a BBC.

Putyin tévékamerák előtt együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Gyenyisz Pusilinnal, a „Donyecki Népköztársaság” és Leonyid Paszicsnikkal, a „Luhanszki Népköztársaság” vezetőjével.

Az elnök felkérte a parlament két házát, hogy támogassa döntését, és ratifikálja a két szerződést. Az orosz törvényhozás erről a tervek szerint kedden fog szavazni.

A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin telefonon előzetesen telefonon értesítette Emmanuel Macron francia elnököt és Olaf Scholz német kancellárt, hogy el kívánja ismerni a két ukrajnai szakadár köztársaság függetlenségét. Az orosz államfői hivatal szerint a két nyugat-európai vezető csalódottságának adott hangot, de kifejezte készségét a kapcsolatok fenntartására.

Az ukrajnai szakadár régiók elismerésének bejelentését megelőzően Putyin Oroszország népéhez hosszú videoüzenetet intézett, amelyben elmondta, hogy a NATO nem reagált Oroszország fő biztonsági garanciaigényeire, egyebek között arra, hogy Ukrajnát ne vegye fel a tagjai közé, és ne telepítsen csapásmérő eszközöket az orosz határok közelébe. Rámutatott, hogy az ilyen eszközök ukrajnai telepítése radikálisan csökkenti a rakéták repülési idejét.

Conflict News on Twitter: „BREAKING: In an address to the nation, Russian President Vladimir Putin announces that he will formally recognise the independence of the DNR and LNR, the separatist-held regions of Ukraine. pic.twitter.com/LIjT7PE5Sf / Twitter”

BREAKING: In an address to the nation, Russian President Vladimir Putin announces that he will formally recognise the independence of the DNR and LNR, the separatist-held regions of Ukraine. pic.twitter.com/LIjT7PE5Sf

Az orosz vezető hangot adott álláspontjának, miszerint nem üres hencegés Kijev fenyegetése, hogy Ukrajna saját atomfegyvert hoz létre. Rámutatott, hogy Ukrajnának szovjet nukleáris és rakétatechnológiai ismeretei vannak, így hamarabb juthat taktikai nukleáris fegyverhez, mint más országok.

Putyin szerint radikálisan megváltozik a globális biztonsági helyzet, ha Ukrajna tömegpusztító fegyverhez jut.

Az orosz elnök azt hangoztatta, hogy a mai Ukrajnát Lenin és a bolsevikok hozták létre, keleten ősi orosz területeket hozzácsatolva. Rámutatott, hogy a mai Ukrajna ezt Lenin-szobrok ledöntésével hálálta meg, a „kommunistamentesítés” jegyében. Mint mondta, ha a bolsevikok által létrehozott Ukrajna valódi „kommunistamentesítést” akar, azt Oroszország el tudja intézni.

A NATO szerint Oroszország egy átfogó támadásra készül Ukrajna ellen

Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban a főtitkár azt mondta, hogy az a katonai szervezet harminc tagjának együttes döntésén múlik.