A szakadárok szívesen barátkoznának Izraellel — videó

Rodion Mirosnyik, Luhanszk külpolitikai tanácsadója az i24NEWS exkluzív interjújában beszélt az ukrán válságról, és elmondta, hogy a szakadár terület nyitott lehet az Izraellel való kapcsolatra.

Oroszország hétfőn jelentette be, hogy hivatalosan elismeri a keleti szeparatisták által tartott Donyeck és Luhanszk területeket Ukrajnától független entitásként, amit Mirosnyik méltatott.

„Az Orosz Föderáció elismerésünkről szóló döntését mentőakciónak, segítő kéznek tekintjük ebben a rendkívül kritikus pillanatban”

– mondta a tisztviselő az i24NEWS-nek.

Hozzátette, hogy az Ukrajnával a keleti tűzszüneti megállapodásról folytatott tárgyalások megrekedtek, és Kijev „fokozta a katonai veszélyt azzal, hogy 150 ezer embert küldött a frontvonalra”.

A nyugati médiajelentések a kelet-ukrajnai front menti falvakat ért lövésekről szóló híreket a Moszkva-barát szakadárok által megrendezett hamis zászlós akciónak nevezték, hogy ürügyet teremtsenek egy orosz invázióhoz, de Mirosnyik az interjú során vitatta ezt a beszámolót.

„Ezek az ukránok által a nemzetközi közösségnek terjesztett fantazmagóriák, és egymásnak ellentmondó kijelentéseket tesznek”

– mondta a szeparatista tisztségviselő az i24NEWS-nek.

A tanácsadó továbbá nyitottságát fejezte ki arra, hogy a jövőben diplomáciai kapcsolatokat alakítsanak ki Izraellel.

„Természetesen érdekeltek vagyunk kapcsolataink bővítésében – prioritásunk lenne gazdasági és politikai kapcsolatok felvétele Izraellel, legalábbis azért, mert ugyanazon az „antifasizmusnak” nevezett oldalon állunk”.

Ezen kívül elmondta, hogy számos luhanszki lakos tartózkodik Izraelben.

„Mindkét oldal politikai akaratának megléte esetén lehetne ilyen kapcsolatunk”

– mondta Mirosnyik.

Putyin szerint a válságot megoldaná, ha Ukrajna a semlegességet választaná

De addig is a lehető legrövidebb időn belül evakuálják a kijevi orosz nagykövetség személyzetét.