„Félelmetes most Ukrajnában lenni” – ukrán bevándorlók érkeztek Izraelbe

Mintegy 75 ukrajnai bevándorló szállt le vasárnap Izraelben egy előre szervezett járattal, amelyet a Keresztények és Zsidók Nemzetközi Közössége (IFCJ), a Zsidó Ügynökség és az Alijá és Integrációs minisztérium szervezett. A minisztérium tisztviselői a Ben Gurion repülőtéren fogadták őket – írja az Arutz7.

További 22 bevándorlót várnak vasárnap este az ukrán Odessza kikötővárosból.

Az Izraelbe érkezők átlagéletkora 40 év. A bevándorlók közül 21-en 18 év alattiak, 46-an 18 és 45 év közöttiek, 20-an 45 és 60 év közöttiek, 19-en 61 és 80 év közöttiek. A legidősebb ukrán érkezett a csoportban egy 81 éves férfi.

Az újonnan érkezők több mint fele úgy nyilatkozott, hogy Izrael északi részén szeretne letelepedni; Haifa és külvárosai (30 bevándorló), Nahariya (15), Akko, Karmiel, Nof Hagalil és Tzfat városok között oszlanak meg.

Az új bevándorlók közül mindössze 35-en kérték, hogy az ország közepén telepedjenek le. Netanjába 8-at küldenek, a többiek pedig Petah Tikva, Bat Yam, Holon, Lod, Ramat Gan, Ramle, Rishon Lezion és Tel Aviv városok között oszlanak meg.

17 bevándorlót délen telepítenek le, 9-et Ashkelonba, a többieket pedig Aradban, Asdodban, Dimonában és Ofakimban.

„Az ukrajnai zsidóknak szóló üzenetünk egyértelmű”

– mondta Penina Tamano-Shattas miniszter.

 „Izrael mindig az otthonotok lesz, kapuink nyitva állnak előttetek normális és vészhelyzetben is. Örömmel fogadunk ma több tucat bevándorlót Ukrajnából, és készen állunk több ezer bevándorló befogadására – bárkit, aki Izraelbe akar jönni”

– folytatta Penina.

„Aprólékosan felkészültünk az Önök érkezésére – tette hozzá -, és az Alija osztályon dolgozó minden tisztviselő tárt karokkal várja Önöket. Minden illetékes tisztviselőt együttműködésre utasítottam, hogy készen álljunk minden eshetőségre, beleértve a bevándorlók hatalmas beáramlását”

– mondta.

Yael Eckstein, az IFCJ elnöke hozzátette: „Mi és partnereink továbbra is együttműködünk annak érdekében, hogy a bevándorlók minden időben érkezzenek. A bevándorlók Izraelbe érkezése nagy jelentőségű esemény a cionizmus és zsidóként kölcsönös felelősségtudatunk szempontjából. A miniszterrel együtt biztosítjuk, hogy minden bevándorló megkapja a szükséges segítséget ahhoz, hogy sikeresen beilleszkedjen az izraeli társadalomba”.

Yaakov Hagoel, a Zsidó Ügynökség vezetője is köszöntötte az érkezőket.

„Üdvözlöm mindannyiukat Izrael Államban, a zsidó nép nemzeti otthonában. Önök megérkeztek őseik földjére, és most ez lesz a saját otthonuk, ahogyan a nemzedékek láncolatának új láncszemei lesznek. Mindannyiuknak gyors beilleszkedést kívánunk az izraeli társadalomba, és bízunk abban, hogy képesek lesznek jelentősen hozzájárulni az állam fejlődéséhez, egy olyan államéhoz, amely ma tárt karokkal és testvéri szeretettel fogadja önöket”

– mondta.

Kijevi rabbi: Élelmiszert és matracokat halmozunk fel a zsinagógában

A Chábád ukrajnai küldöttei azt mondják, hogy maradnak a közösségükkel, annak ellenére, hogy Izrael minden állampolgárát távozásra szólította fel.

„Ukrajnában rettegtünk”

A 27 éves Jana Koblenko és férje, a 28 éves Jevgenyij kislányukkal együtt érkezett Izraelbe Kijevből.

„Félelmetes most Ukrajnában lenni”

– mesélte Jana.

„Mindenki csak a háborúról beszél. Egészen az utolsó pillanatig attól féltünk, hogy a helyzet miatt törlik a járatot”.

Jana családja – szülei, nagyszülei és öccse – még a COVID-járvány kitörése előtt vándorolt be Izraelbe. Amikor a lányuknál asztmát diagnosztizáltak, Jevgenyij és Jana rájöttek, hogy számukra is helyes döntés volt Izraelbe költözni. A kislány Kijevben szinte végig otthon volt, ami azt jelentette, hogy Janának is vele kellett maradnia, hogy vigyázzon rá.

„Hiszünk abban, hogy Izraelben orvosi segítséget kapunk”

– mondták.

„Itt jó orvosaik vannak, és a kormány hozzájárul a költségekhez”.

Jana családja az IFCJ segítségével vándorolt be Izraelbe.

„Az IFCJ tagjai mindenben segítettek”

– mesélte.

„Olyan nyugodt, magabiztos érzést adtak nekünk, és most már mi is örülünk, hogy lehetőségünk van Izraelbe jönni”.

Anzour Shoufan és felesége, Ilana, mindketten 40 évesek, 12 éves fiukkal, Iljával érkeztek Izraelbe Harkov városából. Anzour egykor sikeres üzletember volt, de az Ukrajnát 2014-ben sújtó recesszió óta nehéz időkbe került, és a családja anyagi segítségére szorult a túléléshez. A közelmúlt ukrajnai eseményei adták meg a szükséges lökést ahhoz, hogy végül meghozza a döntést, és Izraelbe költözzön. Húszéves lánya azt tervezi, hogy tanulmányai befejezése után csatlakozik a családhoz.

„Körülbelül egy tízéve jártunk Izraelben és láttuk, hogy itt jó emberek élnek. Purim idején volt, és a légkör nagyon vidám volt, különös tekintettel a gyerekekre. Izrael egy modern ország, felhőkarcolókkal, bevásárlóközpontokkal, és minden olyan jól szervezett”

– mesélte Anzour.

„A dédnagyapám a grúziai közösségének rabbija volt”

– tette hozzá.

„Anyámmal és a testvéremmel Harkovban nőttem fel, miután apám vallási okokból Izraelbe távozott. Az IFCJ-vel való kapcsolatunk nagyon kényelmessé tette a dolgokat. Biztosították, hogy minden szükséges információval rendelkezzünk, és most már nagyon izgatottak vagyunk, hogy újraegyesülhetünk az itteni családtagjainkkal. Ilja nagyon szereti a programozást, és már nagyon várja az átállást, mivel tudja, milyen fejlett ez a terület Izraelben”

– mondta.

A COVID-korlátozások és a globális gazdasági lassulás okozta nehézségek ellenére az IFCJ-nek az illetékes minisztériummal együtt sikerült 2021-ben mintegy 28 ezer zsidót Izraelbe hozni, köztük mintegy 3000-et Ukrajnából. Az elmúlt évtizedben több mint 51 ezer ukrán vándorolt be Izraelbe.

Az izraeli nagykövet Kijevben marad, segít az izraeliek evakuálásában

Izrael szombat este megújította felhívását az Ukrajnában tartózkodó izraeli állampolgárokhoz, hogy azonnal hagyják el az országot