Az izraeli nagykövet Kijevben marad, segít az izraeliek evakuálásában

Izrael szombat este megújította felhívását az Ukrajnában tartózkodó izraeli állampolgárokhoz, hogy azonnal hagyják el az országot – írja a The Jerusalem Post.

„Az ellenségeskedések kitörése Ukrajnában gyors és durva lehet” – közölte a külügyminisztérium.

Az izraeliek távozásának segítésére Michael Brodsky nagykövet és munkatársai az ország kijevi nagykövetségén vasárnap megnyitják a konzuli irodát, hogy segítsenek azoknak, akiknek úti okmányokra van szükségük.

A minisztérium közölte, hogy „figyelemmel kíséri a fejleményeket, valamint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság azon döntéseit, hogy evakuálják kijevi nagykövetségeiket és Lvivbe költöztetik őket”.

Pénteken Jair Lapid külügyminiszter megkérdezte moldovai kollégáját, Nicu Popescut, hogy országa tudna-e biztosítani egy sürgősségi szárazföldi útvonalat Ukrajnából a zsidók és izraeliek számára.

Ukrajnában mintegy 200 ezer zsidó él.

„Minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy az izraeliek megértsék, hogy a késői mentés bonyolult és veszélyes lehet”

– tweetelte Lapid.

Izrael felszólította az állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát

Mivel egyre valószínűbbnek látszik egy orosz invázió.

„Nincs szükség felesleges kockázatot vállalni”.

Korábban délelőtt megbeszélést tartott a külügyminisztériumban, hogy felmérje a helyzetet és áttekintse a hírszerzési jelentéseket.

Múlt héten szerdán Uszpisz felvette a kapcsolatot Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettessel, hogy kifejezze aggodalmát az Ukrajnában tartózkodó izraeli állampolgárok és diplomaták miatt.

A hívásról szóló médiajelentéseket követően, amelyek szerint Jeruzsálem segítséget kért Moszkvától az izraeliek evakuálásához – amit a külügyminisztérium cáfolt -, az ukrán külügyminisztérium beidézte Michael Brodszkij kijevi izraeli nagykövetet tisztázásra.

Brodszkij a megbeszélésen elmondta, hogy a hívásnak két célja volt: a de-eszkaláció üzenetét küldeni, valamint az izraeli diplomaták és követek biztonsága iránti aggodalmát kifejezni.

Dzsaparova: Izraelt közvetlenül érinti, ha eszkalálódik a helyzet Ukrajnában

Az „Európa kenyereskosaraként” ismert Ukrajna az Izraelbe importált gabona mintegy felét állítja elő.