Dzsaparova: Izraelt közvetlenül érinti, ha eszkalálódik a helyzet Ukrajnában

Izrael gabonaellátása lefog csökkenni, ha Ukrajnában eszkalációra kerül sor – jelentette ki vasárnap Emine Dzsaparova ukrán külügyminiszter-helyettes.

„Eszkaláció esetén ez közvetlenül Izrael államot fogja érinteni” – nyilatkozta Jeruzsálemben, miután találkozott Jair Lapid külügyminiszterrel.

„Az „Európa kenyereskosaraként” ismert Ukrajna az Izraelbe importált gabona feléért felelős” – mondta Dzsaparova.

„Vágja felére a kenyérellátását, hogy megértse, hogyan érinti ez Izraelt”

– mondta egy interjúban.

Az izraeli építőipart is valószínűleg negatívan érintené egy háború, mivel Izrael sok fémet importál Ukrajnából. A high-tech ágazat, amely munkahelyek ezreit szervezte ki Ukrajnába, szintén szenvedne.

„Úgy gondolom, hogy Izraelnek nagyobb mértékben kellene részt vennie a megoldás keresésében”

– mondta Dzsaparova.

„Ez nem a megfelelő idő arra, hogy Izrael kivonja magát” – tette hozzá.

„Itt az ideje, hogy nagyobb elkötelezettséget tanúsítson a békés megoldás keresésében.”

Dzsaparova elmondta, hogy ezeket az érveket hozta fel az izraeli tisztviselőkkel, köztük Lapiddal folytatott megbeszéléseken, akit meghívott Kijevbe. A külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy jelenleg nem tervez Ukrajnába utazni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly arra kérte Naftali Bennett miniszterelnököt és elődjét, Benjámin Netanjahut, hogy próbáljanak meg közvetíteni közte és Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve más tisztségviselők között, tekintettel arra, hogy Izraelnek mindkét országgal jó kapcsolatai vannak.

Egy ukrajnai háború esetén még inkább az egekbe szöknének az élelmiszerárak

A gabonapiacok már reagáltak egy orosz invázió veszélyére, tekintettel arra, hogy jelenleg Ukrajna az egyik legnagyobb gabonaexportőr a világon.

Dzsaparova azt mondta, reméli, hogy Izrael támogatja országát az Ukrajna határainál mintegy 100 ezer katonát felvonultató orosz hadsereg tükrében.

Az ukrán diplomaták háromféle támogatásra összpontosítanak, mondta Dzhaparova.

„Az első a politikai szolidaritás az országommal, elmagyarázva, hogy miért nem lehet megengedni ezt az agressziót” – mondta.

„A második a gazdasági szankciók… Ha Oroszország átlépi a vörös vonalakat, mi lesz az elrettentő mechanizmus velük szemben?”

„Izrael és Ukrajna között nagy lehetőség van az együttműködésre biztonsági kérdésekben. Úgy gondoljuk, hogy egy biztonságos Ukrajna biztonságos Európát és biztonságos régiót jelent”.

Dzsaparova a Lapiddal való találkozója után úgy vélte, hogy „van még lehetőség és remény”.

„Ezenkívül Ukrajnának „nagyon erős zsidó közössége van”, amelyhez Zelenszkij és kabinetjének más tagjai is tartoznak” – fejtette ki Dzsaparova.

„Ez automatikusan nagyobb elvárásokat támaszt a segítségnyújtásban Izrael állam részéről”

– tette hozzá.

„Ez olyasmi, amire az ukrán társadalom vár”.

Izrael felszólította az állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát

Mivel egyre valószínűbbnek látszik egy orosz invázió.