Izrael felszólította az állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát

Izrael bejelentette a diplomaták családjainak evakuálását Ukrajnából – közölte a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet péntek este.

Az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség súlyosbodása nyomán az izraeli külügyminisztérium bejelentette, hogy elszállítják Ukrajnából a kijevi diplomaták és követségi dolgozók családtagjait.

Emellett Jeruzsálem felszólította az izraeli állampolgárokat, hogy tartózkodjanak az Ukrajnába utazástól, és fontolják meg az országban maradásukat.

A külügyminisztérium közleményben kérte fel az Ukrajnában élő izraeli állampolgárokat, hogy regisztráljanak a minisztérium honlapján, és fontolják meg az országban maradásukat. A tárca azt tanácsolta az izraelieknek, hogy tartózkodjanak a veszélyes térségek megközelítésétől.

A lap szerint Izrael az Egyesült Államok azon állításai nyomán döntött, amelyek szerint Oroszország egyre több csapatot vont össze az ukrajnai határon a nyilvánosságra hozott új műholdfelvételek szerint.

Izrael felszólít minden állampolgárt, hogy azonnal hagyja el Ukrajnát

Izrael szombat este felszólította minden állampolgárát, hogy azonnal hagyja el Ukrajnát, mivel egyre valószínűbbnek látszik egy orosz invázió.

„A feszültségek és az eszkalációval kapcsolatos aggodalmak nyomán a külügyminisztérium felszólítja az Ukrajnában tartózkodó izraeli állampolgárokat, hogy a lehető leghamarabb hagyják el az országot”

– áll az utazási figyelmeztetésben.

A külügyminisztérium becslése szerint 10-15 ezer izraeli tartózkodik Ukrajnában. A Zsidó Politikai Kutatóintézet szerint mintegy 200 ezer ukrán jogosult izraeli állampolgárságra a visszatérési törvény alapján.

Izrael felkészült az ukrán zsidók evakuálására egy orosz invázió esetén

Az Ukrajnát érintő növekvő feszültség miatt frissítették a szükséges mentési akcióra vonatkozó lépéseket.