Kijevi rabbi: Élelmiszert és matracokat halmozunk fel a zsinagógában

A Chábád ukrajnai küldöttei azt mondják, hogy maradnak a közösségükkel, „mint a kapitány a hajóban”, annak ellenére, hogy Izrael minden állampolgárát távozásra szólította fel – írja a The Times of Israel.

Egy vezető kijevi rabbi vasárnap azt mondta, hogy a helyi zsidó közösség alapvető készleteket halmoz fel a zsinagógájában, mivel aggódnak egy esetleges orosz invázió miatt Ukrajna ellen.

Yonatan Markovitch azonban azt mondta, hogy más, az országban tartózkodó izraeli nemzetiségű Chábád küldöttel együtt ő sem tervezi, hogy visszatér Izraelbe, annak ellenére, hogy Naftali Bennett miniszterelnök szombaton felszólította a polgárokat az evakuálásra.

Markovitch a Walla hírportálnak elmondta, hogy a szombati nap folyamán – bár nem figyelték a médiajelentéseket, mert sábátot tartottak – tudatára ébredtek annak, hogy az amúgy is feszült helyzet eszkalálódik.

„Szombatig nem igazán éreztük a nyomást, de a sábátkor hirtelen elkezdtük érezni, hogy más a helyzet, és egy kicsit nyomás alatt vagyunk”

– mondta, mivel a tagok észrevették, hogy az utcai pénzváltók által hirdetett dollárárfolyam hirtelen felszökött, pedig szombaton nincs devizakereskedelem.

Markovics elmondta, hogy miután a szombat sötétedéskor véget ért, megértették a helyzet súlyosságát, és elkezdtek előkészületeket tenni.

Élelmiszert és matracokat hoztak a zsinagógába, mondta.

„Helyeket készítettünk elő a zsidók és az izraeliek számára, akik együtt akarnak lenni, így ha evakuálni akarják őket, és vannak mentőrepülések, azt könnyebb lesz megszervezni”

– mondta Markovitch.

Elmondta, hogy általában több százan jönnek el az istentiszteletekre a pihenőnapon, de az elmúlt sábáton kevesebben voltak.

„Az izraeliek nem jöttek el a zsinagógába. Ez szokatlan. Sábátkor általában nagyon tekintélyes számú izraeli szokott lenni. Ma reggel nem jöttek izraeliek”

– mondta.

Izrael felszólította az állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát

Mivel egyre valószínűbbnek látszik egy orosz invázió.

Az 53 éves Markovich izraeli állampolgár, aki Ukrajnában született, de Kiryat Gatban nőtt fel, miután családja Izraelbe költözött.

21 évvel ezelőtt küldte Kijevbe a Chábád-Lubavics mozgalom, amely világszerte küldötteket küld a zsidó közösségek megerősítésére és zsidó vallási szolgáltatások nyújtására. Nős, hét gyermeke van, és egyelőre úgy tervezi, hogy folytatja küldetését.

Ellentétben az Ukrajnában élő izraeliek többségével, akik az üzleti életben vagy a technológiai szektorban dolgoznak, Markovich szerint a vallási közösség vezetői nehezen tudnak elmenni.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezt tegyük”

– mondta.

A küldöttek kötelességüknek érzik, hogy teljesítsék azt a feladatot, amelyet a Chábád egykori vezetője, az 1994-ben elhunyt Menachem Mendel Schneerson rabbi bízott rájuk.

„A lubavicsi Rebbe azért küldött minket, hogy itt legyünk, hogy együtt legyünk minden zsidóval, aki még itt van, és itt is maradunk. Sok szempontból úgy, mint egy hajó kapitánya”

– mondta.

Az ő elszántságához, hogy maradni akar, csatlakozott a khersoni főrabbi, Yitzhak Wolfe, a Chábád másik küldöttje is, aki a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak elmondta, hogy a közösség már egy ideje alapvető élelmiszereket halmoz fel, felkészülve a legrosszabbra.

Wolfe becslése szerint Ukrajnában több mint 150 Chábád küldött család él.

Izrael felkészült az ukrán zsidók evakuálására egy orosz invázió esetén

Az Ukrajnát érintő növekvő feszültség miatt frissítették a szükséges mentési akcióra vonatkozó lépéseket.