„Izrael nincs egyedül” – keresztények és zsidók együtt imádkoztak Jeruzsálemért

A jeruzsálemi imareggeli szónokai imára és békére szólítottak fel – írja a The Jerusalem Post.

A hét elején a Jeruzsálemi Imareggelin felszólalók a béke hangnemét ütötték meg, és az észt parlament épületében tartott nyitófogadáson a keresztények támogatását és az Izraelért való imádkozást dicsérték.

A Jeruzsálemi Imareggeli egy globális mozgalom, amely a világ minden tájáról összegyűjti a politikai és vallási vezetőket, hogy imádkozzanak a jeruzsálemi békéért. Robert Ilatov, a Knesszet korábbi izraeli tagja indította el 2016-ban Albert Vekslerrel. Michele Bachmann volt amerikai kongresszusi képviselő társelnök.

Urmas Reinsalu parlamenti képviselő, volt észt külügyminiszter, a reggeli házigazdája kedden köszöntötte a vendégeket.

„Azt hiszem, véletlen egybeesés – vagy talán nem is véletlen -, hogy tőlünk alig ezer kilométerre, Európa szívében háborús fenyegetéssel nézünk szembe”

– mondta.

„Úgy gondolom, hogy ez egy olyan pillanat is közöttünk ezekben a napokban, hogy a békéért való imádkozással egyesüljünk. Békéért Ukrajna határain”

– mondta.

„Béke a Közel-Keleten, béke Izraelben, béke az egész világon”.

Yehuda Glick rabbi, a Knesszet egykori tagja, aki túlélte egy palesztin fegyveres által elkövetett merényletet, a héber sálom szó jelentéséről beszélt. Jelentése, mondta, több, mint a béke szó.

„Általában, amikor az országok békét kötnek egymás között, akkor kompromisszumok születnek, érdekek, hatalom van, mindkét oldal megpróbálja lenyomni a másikat. És végül, amikor már nincs más választásuk, miután több százmillió dollárt költöttek háborúra és lőszerre, akkor jutnak valamilyen megállapodásra, amelyben mindkét fél csalódott.”

Kijevi rabbi: Élelmiszert és matracokat halmozunk fel a zsinagógában

A Chábád ukrajnai küldöttei azt mondják, hogy maradnak a közösségükkel, annak ellenére, hogy Izrael minden állampolgárát távozásra szólította fel.

A Jeruzsálemi Imareggeli célja, hogy imamozgalmat indítson el Jeruzsálemért, és kövesse a bibliai parancsot, hogy imádkozzunk a város békéjéért.

„Igen, sálomot akarunk a világban – nem erőt és erőszakot, és azt, hogy mindegyik oldal megpróbálja a másikat leteríteni. Igazi békét, sálomot akarunk”

– mondta Glick.

„Büszke vagyok és megtiszteltetés számomra, hogy ma itt állhatok Észtország parlamentjében egy ilyen létező esemény részeként, amely szeretett városomhoz, Jeruzsálemhez kapcsolódik – Jeruzsálemhez, amelynek nevében is benne van a sálom szó”

– mondta Észtország főrabbija, miközben héber áldással áldotta meg az egybegyűlteket.

Hagit Ben-Yaakov, Izrael észtországi és finnországi nagykövete szerint az Izraelt támogató keresztények barátsága „nem magától értetődő”.

„Az Önök barátsága az egyik legfontosabb dolog Izrael állam számára. Az Önök barátsága megmutatja a világ többi részének, hogy Izrael nincs egyedül”

– mondta.

Ezután felolvasott egy bibliai részt, amely szerinte illett az alkalomhoz – az Ézsaiás 65:17-19-ből:

„Mert ímé, új egeket és új földet teremtek, és a régiek ingyen sem emlittetnek, még csak észbe sem jutnak. Hanem örüljetek és örvendjetek azoknak mindörökké, a melyeket én teremtek; mert ímé, Jeruzsálemet vígassággá teremtem, és az ő népét örömmé. És vígadok Jeruzsálem fölött, és örvendek népem fölött, és nem hallatik többé abban siralomnak és kiáltásnak szava!

Izrael a legjobb dolog, ami a keresztényekkel történhetett a Szentföldön

„Akik az izraeli keresztényekért aggódnak a zöld vonal rossz oldalát nézik. Az igazi válság a palesztin fennhatóság alatt van – írja Robert Nicholson.