Hévíz miatt utasítanák ki a palesztinokhoz delegált magyar nagykövetet

A Fatah dühös, amiért Hévíz együttműködési megállapodást írt alá a Szamáriai Regionális Tanáccsal – írja az Arutz7.

A Fatah frakció felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy utasítsa ki Magyarország ramallahi képviseletének vezetőjét, Dr. Rada Csabát, tiltakozásul a Szamáriai Regionális Tanács és a magyar Hévíz városa között nemrég aláírt megállapodás ellen

– jelentette a Jerusalem Post újságírója, Khaled Abu Toameh.

A testvérvárosi megállapodás, amelyet először 2017-ben írtak alá, a tanács és Hévíz közötti együttműködést tartalmazza a pénzügyek, az ipar és a turizmus területén.

A mostani, múlt héten aláírt megállapodás célja a két partner közötti együttműködés további erősítése, és a magyar város küldöttsége hamarosan Szamaria régióba látogat.

Raed al-Debai, a Fatah Ifjúsági Mozgalom Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának vezetője elmondta, hogy csoportja „nem tartja helyénvalónak, hogy a megszállás partnerei Rámalláhban maradjanak”.

Hévíz együttműködési megállapodást írt alá a Szamária Regionális Tanáccsal

Az első testvérvárosi megállapodást Hévíz még 2017-ben írta alá a Szamaria Regionális Tanáccsal, és ez az új megállapodás pedig kibővíti a kapcsolatot.

Azzal vádolta Magyarországot, hogy megsérti a nemzetközi jogot és az ENSZ határozatait, különösen a Biztonsági Tanács 2334-es határozatát, amely kimondja, hogy „az izraeli telepek” „a nemzetközi jog durva megsértését” jelentik.

„Aki politikai fedezetet nyújt a megszállásnak és bűneinek, azt nem látjuk szívesen a földünkön”

– mondta.

Abu Toameh arról is beszámolt, hogy a Palesztin Hatóság „külügyminisztériuma” a múlt héten beidézte a ramallahi magyar diplomáciai képviselet vezetőjét, hogy hivatalos panaszt nyújtson be a Szamaria Regionális Tanács és Hévíz közötti megállapodás ellen.

Magyarország, amelynek kormánya támogatásáról biztosította Izraelt, 2019-ben kereskedelmi irodát is nyitott Jeruzsálemben, amely a tel-avivi magyar nagykövetség kirendeltsége.

Címlapkép: Representative Office of Hungary in Ramallah/Facebook

Fatah-elnökhelyettes: Büszkék vagyunk minden terrorista gyilkosra

Miközben Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság és a Fatah elnöke igyekszik „mérsékeltnek” és „békeszeretőnek” mutatkozni, a Fatah elnökhelyettesének nyilatkozatai másról árulkodnak.