Bemutatkozott az Israel Aerospace Industries Blue Spear rakétája Szingapúrban

Az izraeli és szingapúri védelmi cégek közös vállalkozása a Szingapúri Légibemutatón újabb részleteket fedett fel a Blue Spear rakétáról, kiemelve annak repülési profilját és küldetéstervezési képességeit – írja a Defense News.

A Proteus Advanced Systems – az Israel Aerospace Industries és az ST Engineering Land Systems alkotta – által közzétett videó szerint a Blue Spear repülési profilja és küldetésvégrehajtása a kezelői által programozható, de a küldetés követelményeitől függően nagymértékben automatizálható is lehet.

Az IAI szerint az ötödik generációs föld-föld rakétát úgy tervezték, hogy összetett helyzetekben is sikeres legyen, még akkor is, ha egyre kifinomultabb ellenfelekkel kell szembenéznie.

A fedélzeti adatkapcsolat azt is lehetővé teszi, hogy a rakéta repülés közben is nyomon követhető legyen a kezelők számára.

Tryfus azonban nem kívánt közvetlenül válaszolni arra, hogy a rakéta már repülés közben átprogramozható-e különböző célpontok megtámadására, ehelyett a Defense Newsnak azt mondta, hogy a megrendelők képesek lesznek meghatározni, hogy a rakéta milyen pálya közbeni frissítésekre lesz képes.

A Look At The New Blue Spear Missile

Chen Chuanren and Steve Trimble look at the new Blue Spear anti-ship missile, which was publicly exhibited at this week’s Singapore Airshow. Proteus Advance…

A termékismertetők megerősítik, hogy a Blue Spear rakéta több mint egy hajók elleni fegyver: szárazföldi célpontok ellen is bevethető partvidéki, nyílt tengeri és szárazföldi környezetben.

Észtország a Blue Spear-t választotta part menti védelemre: a rendszert teherautókra szereli, amelyek a rakétaindítókat 20 láb hosszú konténerekben szállítják. Tryfus megjegyezte, hogy nem terveznek légi indítású változatot.

Az IAI sajtóközleményében azt írta, hogy a rakétarendszer mozgékony, nagy áthatoló képességű, kombinált hajó- és szárazföldi támadó képességet biztosít, és 290 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik.

A rakéta fejlett célkövetővel és fegyverzetvezérlő rendszerrel rendelkezik a célpontok pontos felderítése és támadása érdekében. Emellett nappal és éjszaka, minden időjárási körülmény között képes működni.

Észtország izraeli Blue Spear rakétákat vásárol válaszul az orosz fenyegetésre

Egyelőre nem világos, hogy Észtország hány Blue Speart vásárol Izraeltől. Annyi biztosnak tűnik, hogy a rakéták ára darabonként 5 millió dollár körüli összegbe fog kerülni.