A Szellemirtók rendezője csodálatos „jiddise papa” volt

Amint a Neokohn is megírta, 75 éves korában elhunyt Ivan Reitman, a nagyszerű zsidó filmrendező.

Producerként és rendezőként a legikonikusabb családi vígjátékokat köszönhetjük neki. Ő rendezte Bill Murray első nagyjátékfilmjét, a „Húsgolyók”-at is, és Arnold Schwarzeneggernek ő adta az első komikus főszerepet az ikonikus „Óvodai zsaruban”. Hihetetlenül tehetséges filmrendező volt – és egy csodálatos zsidó apa is.

Reitman filmjei merészek, viccesek és hihetetlenül szórakoztatóak voltak. Mindig meg akarta nevettetni a nézőit, és ezt a mentalitást a holokauszt túlélőinek fiaként való felcseperedése is befolyásolta.

„Nézze, én bevándorló vagyok. Csehszlovákiából menekültem el a szüleimmel 1950-ben. Holokauszt-túlélők vagyunk. Szóval az volt a célom, hogy szórakoztassak. Azt hiszem, filmrendezőként az volt a feladatom, hogy a valaha készült legszórakoztatóbb filmeket készítsem el”

– mondta 2009-ben a Toronto Starnak.

Reitman 1946-ban született Csehszlovákiában. Édesanyja túlélte Auschwitzot, édesapja pedig megszökött egy koncentrációs táborból, és szlovák ellenálló lett. Miután apja csehszlovákiai gyárát a helyi kommunista kormány fenyegette, a családja megszökött Európából, és 1950-ben Torontóba érkezett.

„Emlékszem felvillanó jelenetekre. Később mesélték, hogy adtak nekem néhány altatót, hogy ne csapjak zajt. Annyira ki voltam ütve, hogy nyitott szemmel aludtam. A szüleim attól féltek, hogy meghaltam”

– mesélte Reitman 1979-ben az Associated Pressnek arról az élményéről, amikor egy bárkán Bécsbe menekült.

Ivan zsidó apja volt az, aki meggyőzte, hogy kövesse a mesemondás iránti szenvedélyét. Amikor Reitman filmes egyetemista volt, úgy döntött, hogy nyit egy szendvicsboltot. Amikor azonban üzletember apjának mesélt terveiről,

„apám azt mondta: ‘Ivan, biztos vagyok benne, hogy ha szendvicsboltot akarsz nyitni, akkor nagyon-nagyon jól csinálnád, és nagyon sikeres lennél. De nem hiszem, hogy elég varázslatos lenne számodra”

– idézte fel Reitman egy interjúban.

Ivan később ugyanezt mondta legidősebb fiának, a filmrendező Jason Reitmannek, amikor az elmondta neki, hogy orvosnak készül:

„Elmeséltem [Jasonnak] a történetet apámról és a szendvicsboltról, és azt mondtam: ‘Jason, biztos vagyok benne, hogy az orvoslás nagyon nemes szakma, és nagyon jól boldogulnál vele, mint orvos, de őszintén szólva nem hiszem, hogy elég varázslatos lenne számodra. Nem kellene félned attól, hogy valami művészi pályára lépj, ha az a szíved csücske.””

Reitmannek három gyermeke született: két lánya, Catherine és Caroline, és egy fia, Jason, feleségével, Geneviève Robert színésznővel, akit 1976-ban vett feleségül. Geneviève betért a zsidóságba, és ők ketten zsidónak nevelték a gyerekeiket.

A termékeny filmrendező számára a család állt a középpontban. Feleségével úgy döntöttek, hogy munka közben is igyekszik mindig jelen lenni számukra:

„Igyekeztem úgy ütemezni a rendezői munkáimat, hogy azok nagy része nyáron történjen, hogy a család együtt lehessen, ha a forgatáson vagyok. A három gyermekemnek kis szerepeket, és kisebb munkákat adtam. Anélkül, hogy igazán tudtam volna róla, azt hiszem, egyfajta beavattam őket a világba.”

A filmkészítés iránti szenvedély biztosan átszivárgott – Catherine Reitman és Jason Reitman is a tévében és a filmiparban dolgozik. Catherine a „Workin’ Moms” című hihetetlen CBC-sorozat sztárja, rendezője, írója és producere, Jason pedig olyan filmek ünnepelt rendezője, mint a „Up in the Air” (az apja producere volt), a „Thank You for Smoking”, a „Juno” és a „Young Adult”.

Ivan szerint Jason filmjei azért különböznek annyira az övétől, mert „Beverly Hillsben és Bel Airben nőtt fel. Az ő DNS-ében nincsenek olyan beépített gondok, mint az enyémben”. Mégis egyértelmű, hogy a családja túléléstörténete és zsidó identitása hatással volt Jasonre is.

„Minden zsidó család egy csoda”

– írta Jason a Tree of Life zsinagóga elleni merénylet után 2018 októberében.

„Mesélhetünk a kedves idegenről, titkos átjáróról vagy isteni pillanatról, ahol a szerencsének köszönhetően a családi vonalunk fennmaradt. Olvasom ezeket a neveket, és látom a nagyszüleim zsinagógájának arcát. A vékony vonalat, amit végigjártak, hogy kitartsanak. Micsoda pazarló csoda.”

Elhunyt Ivan Reitman, a Szellemirtók rendezője

Ivan Reitman szülei magyar-zsidók voltak, akik 1950-ben emigráltak.

Reitman és a gyermekei hihetetlenül közel álltak egymáshoz.

„A hét három napján az ebédszünetemet azzal töltöm, hogy a környéken sétálok, és apámmal beszélek telefonon. Ez jelenti nekem a fix pontot. Ez hajt engem. Emlékeztet arra, hogy mi számít igazán”

– írta Catherine egy apák napi bejegyzésében.

„Sokan azt gondolják, hogy szerencsés vagyok, hogy a lánya lehetek a sikerei miatt – ami persze igaz is -, de tudom, hogy még szerencsésebb vagyok a szíve miatt.”

Reitman legutolsó projektje a „Szellemirtók: az Örökség” volt (Ghostbusters: Afterlife), amelyet Jason fia rendezett. Jason elmondta, hogy évek óta kérdezték tőle, hogy mikor fog rendezni egy Szellemirtók-filmet, de mostanáig várt, mert:

„volt egy történet, amit el kellett mesélnem. És szerettem volna egy filmet készíteni az apámnak. És filmet akartam készíteni a lányomnak”

mesélte.

„Egyszerűen elállt tőle a lélegzetem”

– mondta Ivan az Empire-nek adott interjújában Jason történetének ötletéről.

„Szó szerint elsírtam magam, még most is sírok, amikor elkezdek rá gondolni. Nagyon megható élmény volt.”

– mondta Ivan a közös filmkészítés élményéről.

„Azon kaptam magam, hogy tényleg rendszeresen kordában kellett tartanom a könnycsatornáimat, mert egyszerűen annyira sokat jelentett nekem, hogy Jason ezt csinálta… nem mintha nem lett volna vicces, mondhatom, hogy vicces volt, de úgymond apaként közelítettem meg a dolgot.”.

Mindhárom gyermeke szívszorító bejegyzéseket osztott meg a közösségi médiában Reitman halála után:

„Szavakkal nem lehet leírni, mennyire elveszettnek érzem magam apa nélkül. Annyi örömet, nevetést és varázslatot hozott az életembe. Ő volt a legjobb mesemondó”

– írta legfiatalabb lánya, Caroline.

„Apa, nem tudom, hogyan csináljam ezt nélküled”

– írta Catherine az Instagramon, megosztva egy gyönyörű gyerekkori képet, amelyen kettejüket együtt láthatjuk.

„Elvesztettem a hősömet”

– írta Jason, megosztva egy képsorozatot, amelyen kettejük közös fotói láthatók.

„Minden, amit a világon akarok, az a lehetőség, hogy még egy történetet elmondhassak az apámnak. Túlélők családjából származott, és az örökségét nevetéssé változtatta. Köszönöm a sok kedves üzenetet. Kérem, élvezzék a filmjeit, és emlékezzenek a mesemondó adottságaira. Semmi sem tenné őt boldogabbá.”

Elhunyt a hollywoodi filmzenék királynője

A holokauszt túlélő Else Blangsted 48 évvel a szülése után találkozott először halvaszületettnek hitt lányával.