Elhunyt Ivan Reitman, a Szellemirtók rendezője

Elhunyt Ivan Reitman kanadai filmrendező, producer és forgatókönyvíró, a Szellemirtók című 1984-es kasszasiker rendezője.

A befolyásos filmes, az Ovizsaru, az Ikrek, a Törvényszéki héják című vígjátékok rendezője és sok más sikeres filmkomédia producere, 75 évesen álmában hunyt el szombat éjjel otthonában, a kaliforniai Montecitóban – közölte a család.

Reitman 1946. október 27-én született Komárom Csehszlovákiához került részén, magyar zsidó szülők gyermekeként. Anyja túlélte Auschwitzot, apja az ellenállásban tevékenykedett. Mivel a második világháború után a kommunisták üldözni kezdték a nagytőkéseket, apja, aki az ország egyik legnagyobb ecetgyárának tulajdonosa volt, az emigráció mellett döntött. Ivan négyéves volt, amikor családja egy uszályban elrejtőzve a Dunán Bécsbe szökött.

A Reitman család csatlakozott egy rokonhoz a kanadai Torontóban, ahol hamar megmutatkoztak Ivan szórakoztatásra való képességei: bábszínházat csinált, más fiatalokat szórakoztatott a nyári táborokban, folkzenét adott elő kávézókban egy zenekar tagjaként. Az Ontario állambeli Hamiltonban, a McMaster Egyetemen tanult zenét és színészetet, és nemsokára rövidfilmeket kezdett rendezni.

Fergeteges vígjátékairól vált ismertté, egyik első műve volt az 1979-es Dilibogyók – Táborparádé, amelyben első főszerepét játszotta Bill Murray.

1981-ben született Bombázók a seregnek című komédiája, legnagyobb sikerét azonban 1984-ben aratta a 30 millió dolláros Szellemirtókkal, amely 300 millió dollár globális bevételt és két Oscar-nevezést hozott a számára. 1989-ben elkészült a folytatása is, amelynek nemcsak rendezője, hanem producere is volt. A 2021-es folytatás, a Szellemirtók – Az örökség rendezését producerként már fiára, Jasonra bízta.

Aki a nyilasok és a kommunisták elől is bújtatott embereket: Bajor Gizi

A németek bevonulása után Bajor Gizi nem állt színpadra, hanem hozzálátott zsidó rokonainak és barátainak a menekítéséhez.